Bedre boligforhold på storbyggerier

Camps for tilrejsende arbejdere ved store byggerier skal nu undersøges, hedder det i Finansloven for 2015. Byggefagene er her på besøg på campen på Ugandavej på Amager under kommunalvalgkampen sammen med regionsrådsformand Sofie Hæstorp Andersen (S) og S-regionsmedlem Lars Gaardhøj (tv.) og Freddy Ridderhaugen (nr. 2 fra højre) og Michael de Gier, begge fra byggefagenes miljøudvalg.

De såkaldte ’camps’ for store byggepladsarbejdere skal undersøges og forbedres, fremgår det af Finanslovsaftalen. Starten på egentlig lovgivning, håber sikkerhedsmand.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Når store byggerier som metroen, Øresundsbroen og lignende skal opføres, vokser der også en række beboelsesanlæg i tilknytning hertil frem. Her bor tilrejsende arbejdere i kortere eller længere tid, mens arbejdet er i gang. Nogle af stederne er indrettet i egentlige bygninger, andre er skurbyer og atter andre er områder, hvor medbragte campingvogne opstilles.

Byggefagene har igennem årene søgt at få dette område under regulering for at sikre ordnede leje- og opholdsforhold for arbejderne, så de ikke bliver udnyttet, dels for at sikre at de fysiske rammer er tålelige for folk.

I den netop indgåede finanslovsaftale mellem regeringen, Enhedslisten og SF fremgår det, at det skal undersøges, om ”der kan skabes bedre forhold for ansatte, der under udførelsen af bygge- og anlægsarbejder er indkvarteret i camps”.

- Det er første gang, at det er lykkedes os at få sat campsspørgsmålet ind i lovmaskineriet, siger Freddy Ridderhaugen, formand for arbejdsmiljøudvalget i Byggefagenes Samvirke.

Ifølge aftalen er det Arbejdstilsynet, der sammen med arbejdsmarkedets parter skal undersøge rammer og reguleringer. Og her skal der skeles til de erfaringer fra lignende byggerier, som man har gjort i Norge, hedder det i forligsteksten.

- Det har vi store forventninger til, siger Freddy Ridderhaugen, som også er meget glad for, at arbejdet kommer til at ligge i regi af Arbejdstilsynet.

Da man var færdig med opførelsen af Øresundsbroen og den første metro blev der udarbejdet en rapport om de erfaringer, man havde gjort med camps. Den anviser en række fysiske og sociale forhold, som skal være tilstede, hvis de ansatte skal kunne fungere sammen og på arbejdspladsen.

Byggefagene har i årene siden denne rapport uden det store held forsøgt at få dens konklusioner indarbejdet i myndighedernes praksis, oplyser Freddy Ridderhaugen, så han ser det som et stort skridt frem, at det nu direkte nævnes i finanslovsaftalen. (mbp)