Fagligt blakket polske Budomex overtager Dahleruptårnet fra danske EMCH. Betonsjak byder kolleger velkommen, trods de selv er smidt ud af pladsen
Tolv betonarbejdere fra det danske Holbæk-firma EMCH (Entreprenør Morten C. Henriksen) måtte for tre uger siden se sig om efter nyt arbejde. Ikke fordi de var færdige på det såkaldte Dahlerups Tårn i Carlsberg Byen i København. Men fordi den tyske hovedentreprenør Züblin havde opsagt aftalen med EMCH. I stedet var der indgået en aftale med det polske firma Budomex.
- Vi var hyret ind til at bygge etager på Dahleruptårnet, siger Christian Skov, talsmand for de fyrede EMCH-folk. Vores formand var på opgaven fra slutningen af 2019, og vi andre kom på fra starten af 2020.
Forenkling af arbejdsgange
I den periode har Christian Skov og kollegerne arbejdet med at optimere byggeprocessen, så der kan bygges trappekerne og støbes etagedæk i to uafhængige processer.
- Det var vi godt i gang med at have på plads, siger Christian Skov, og vi stod for at skulle overgå til akkord på opgaven. Men for tre uger siden fik vi at vide, at EMCH var ude, og at Budomex skulle overtage.
- Da vi fik det at vide, passede det med, at vi skulle stoppe fredag den 26. juni. Tirsdag den 23. juni fik vi så at vide, at Züblin ville komme og tale med os inden længe. Vi skulle så blive siddende i skurvognen. Og mens vi sad i der, at vi kunne se Budomex-folkene arbejde oppe i tårnet.
- Vi lå på en timeløn på 227,50 kr. Ikke prangende, men ok, siger Christian Skov, som vurderer, at den timepris, som de polske kolleger får, er ca. 130 kr. i timen.
- Det er en ulige konkurrence, som hverken vi betonarbejdere eller EMCH kan gøre os nogen forhåbninger om at vinde.
Gå med i fagforeningen
Hvis det ikke lykkes at organisere udenlandske arbejdere som polakkerne i Budomex, vil konkurrencen om arbejdet presse de danske lønninger ned, og underminere opbakningen til EU. Ikke mindst hvis Corona-krisen bider sig fast, forklarer Christian Skov.
- De polske kolleger er ikke mine fjender, forklarer talsmanden. Min erfaring siger mig, at de generelt gerne vil organisere sig, men at de ikke tør, fordi firmaet ikke vil tegne overenskomst. Sammenlignet med, hvad de kan tjene i Polen, så får de en ok løn her nu. Så de er naturligvis bange for at blive fyret. Hjemme i Polen bliver de jo selv presset af folk, som kommer dertil fra endnu laverelønnede lande.
Budomex har en blakket faglig historie på danske byggepladser, som et firma, hvor det ikke har været velanset at kræve faglige rettigheder. 3F Fagbladet har blandt andet beskrevet forholdene på en stor byggesag i Aarhus, hvor et polsk betonsjak hos Pihl & Søn tilbage i 2012 blev fyret, for at have meldt sig ind i 3F.
- Der har været kontant afregning. Hverken Pihl eller Budomex har været interesseret i, at vi fik en fod indenfor, sagde Ole Vagn Christiansen, der var formand for Bygge-Anlægsgruppen i 3F i Aarhus dengang til fagbladet.
Ikke vores fjender
EMCH-folkene vil de byde de nye kolleger velkommen og forklare dem, at de har de danske kollegers støtte til at organisere sig.
- Derfor vil vi møde dem den første dag, vi ikke længere arbejder på byggepladsen, for at vise dem, at vi støtter deres ret til at organisere sig i fagforening, gå på akkord og forhandle deres løn og arbejdstid. (mbp)
Mandag den 29. juni 2020 kl. 06 - 07 bydes de polske betonarbejdere velkommen ved Züblins byggeplads på J.C. Jacobsens Gade 7. i Carlsberg Byen.