Nyheder | 1. december 2010

Byggefag kræver indsats mod falske selvstændige

Anders Olesen, formand for Byggefagenes Samvirke, kræver indsats mod 'falske selvstændige', som byggebagmænd bruger til at omgå overenskomster og unddrage samfundskassen for indtægter.

Når byggebagmænd kalder deres ansatte for ‘selvstændige’ for at undgå overenskomster, er der brug for nye redskaber til at bekæmpe dette angreb på ‘den danske model’. Det mener for­mand for Bygge­fagenes Sam­virke.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

En smart fidus. Det er, hvad der er tale om, når en arbejdsgiver kræger en overenskomst af sig og i stedet for at aftale løn- og arbejdsforhold med en fagforening, laver kontrakter med sine medarbejdere, som om de var selvstændige underentreprenører.

På den måde slipper arbejdsgiveren for at følge de regler og aftaler, der gælder for organiserede arbejdsmarked. Og samfundet går glip af mange skatteindtægter.

Sagen er ifølge fagforeningerne imidlertid, at det i en række tilfælde er konstateret, at der ikke er tale om reelle selvstændige. De har ikke deres egne redskaber, leder ikke arbejdet selv, indgår ikke selv aftaler med leverandører eller kunder og står ikke for deres eget regnskab.

Alt sammen er det nogle af de betingelser, som Skat opstiller for, om der er tale om selvstændig virksomhed.

Nødvendigt med nyt redskab

Det skal der gøres noget ved, mener formanden for Byggefagenes Samvirke, Anders Olesen. Han lancerer derfor på en konference om social dumping, som finder sted i København torsdag den 2. december, et forslag om, at Skat skal kunne gribe ind, hvis der er mistanke om at der foregår den slags fusk.

– Der skal slås hurtigt og hårdt ned mod de kyniske bagmænd, der står bag de falske selvstændige. Hvis ikke de på 48 timer kan bevise, at der er orden i papirerne – så skal de helt væk fra byggepladsen, siger han.

– Når der er mistanke om falske selvstændige, skal bygherren inden 48 timer fremlægge dokumentation for Skat. Derefter skal Skat træffe en hurtig afgørelse om hvorvidt en-mands-firmaerne er ægte – eller om det er lønmodtagere, der optræder som falske selvstændige.

– Det må ikke tage mere end 72 timer før afgørelsen ligger klar. Hvis der er tale om fup, kan fagforeningen skride ind og blokere byggepladsen, indtil forholdene er bragt i orden. Samtidigt skal Skat have lov til at kradse penge ind hos bagmændene, siger han. (mbp)

Læs pressemeddelelsen – klik her