Nyheder | 1. februar 2010

Byggefag kræver kædeansvar i OK

Kædeansvar er helt nødvendigt at få med i overenskomsterne, siger Anders Olesen,

Forhandlingerne om de kommende års overenskomster spidser til. Formandskabet i Bygge­fagenes Sam­virke bakker op om kravet om ’kædeansvar’ til sikring mod løndumping og bekæmpelse af fup og svindel.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

I byggeriet har den trafik, at en entreprenør har hyret en underentreprenør, som igen har hyret en underentreprenør, i mange situationer før til, at de ansatte har måttet se deres løn forsvinde i den blå luft.

Derfor har det fra byggefagforeningerne længe været et krav at få indføjet forpligtelser i overenskomsterne, som sikrer, at det i sidste ende er hovedentreprenøren, som er ansvarlig for den skyldige løn oa.

Ansvar forsvinder

Det siger formand for Byggefagenes Samvirke, Anders Olesen, som i lyset af den kommende weekends overenskomstforhandlinger påpeger, at det er et krav, som han og samvirket bakker fagbevægelsens forhandlere op i.

– Vi har – ikke mindst i tilfælde med udenlandske firmaer – set mange eksempler på, at ansvaret forsvinder, og at hovedentreprenøren vasker hænder, når det kommer frem, hvordan en underentreprenør bruger underbetalte ansatte, som så bliver fuppet for deres i øvrigt underbetalte løn.

Han henviser til den seneste sag om Pihl&Søn, som har hyret et dansk malerfirma til at arbejde på to store byggerier i København, SEB Bank og Rambøll-hovedsædet. Det danske firma har haft en ungarsk underentreprenør til opgaven. Men skylder ifølge Malernes Fagforening et millionbeløb i løn til de ungarske malere.

Pihl&Søn har afvist, at det er deres ansvar. Til det siger samvirket i en pressemeddelelse, at man ønsker en beskyttelse mod den form for hændervaskning:

– Vores krav er klart: Det skal sikres med et såkaldt ‘kædeansvar’ i overenskomsterne, altså at en entreprenør skal sikre, at en 3. part også forpligtes til at overholde overenskomsterne.

Hvis kæden knækker
– Det betyder, at hvis kæden knækker i det yderste led, og håndværkerne ikke får deres overenskomstmæssige løn, er det i sidste ende hovedentreprenøren, som må betale den skyldige løn og andre forpligtelser.

Anders Olesen siger, at når man går ud nu med en denne melding, skyldes det, at der i pressen på det seneste har været en vis usikkerhed om kravene og hvad der menes:

– Vi kalder vores krav for ‘kædeansvar’. Det har af andre været rejst som ‘3. partsforpligtelse’. Det er for os det samme.

Politikerne må på banen

Men Anders Olesen påpeger, at der også er en anden situation, som ikke kan dækkes ind af bestemmelser i overenskomsterne. Nemlig når det drejer sig om hovedentreprenører, som ikke kan betale. I den situation er der brug for lovgivning, som betyder, at det i sidste ende er bygherren, der skal forpligtes til at betale ned igennem kæden.

– Det er et ansvar for politikerne at lave nogle love, som forpligter bygherren til at sikre sig, at der er penge nok i systemet til at kunne betale, hvad der skyldes. (mbp)

Klik her for at se pressemeddelelse