Byggefagenes Samvirke startede 2024 med et årsmøde med debat om klima og pension. Dertil kom en velbesøgt konference med kollegaer fra Norge og Sverige. Nu gælder det samvirkets 100-årsjubilæum.
Det er ikke kun påskeliljer, der springer ud, når der er forår i luften.
Byggefagenes Samvirke (BS) markerede den lysere tid på deres traditionsrige Årsmøde ved at åbne dørene til et offentligt debatmøde om fagbevægelsens grønne ambitioner – og sorte samvittighed. Sort som i olie, når det for eksempel gælder PensionDanmarks investeringer i fossile brændstoffer med medlemmernes pensionsmidler.
Henning Overgaard, forbundsformanden i 3F og bestyrelsesformand i PensionDanmark, tog en engageret og oplysende debat med Generalsekretæren i Mellemfolkeligt Samvirke Tim Whyte.
En vågen og debatlysten sal understregede, at bæredygtighed og klimaomstilling ligger mange fagligt aktive håndværkere nær.
BygSam fylder 100 år
Årsmødet fandt sted mandag d. 4. marts i Byggefagenes Hus.
Formand Henrik Juul Rasmussen fra Rør & Blik fik bekræftet opbakningen til den faglige kurs, som BS følger. Michelle Frese, formand for Malernes Fagforening Storkøbenhavn,
blev genvalgt som kasserer, ligesom budgettet blev godkendt. Økonomien er fornuftig og der vil fremadrettet blive investeret i blandt andet organisationens mediestrategi.
Dertil kommer midler til en flot markering af 100-års jubilæum for Byggefagenes Samvirke.
Den festlige begivenhed finder sted på Arbejdsmuseet til den 26. oktober og afvikles i samarbejde med Arbejderhistorisk Festival. Der vil blive inviteret vidt og bredt, når et program er på plads.
Vokseværk og fremtidsplaner
Ejendomsfunktionærernes Fagforening har siden sidste Årsmøde meldt sig under fanerne, så BS nu tæller 17 medlemsorganisationer. Årsmødet bød også på beretninger fra udvalg og formand. Året har budt på mange faglige begivenheder.
Blandt andet en fællesmanifestation med gløgg og musik foran Brdr. Prices restaurant samt lobbyindsats på både Københavns Rådhus, Christiansborg og i EU for bygningsarbejderes interesser og rettigheder.
I det kommende år planlægges der fælles byggepladsbesøg, debat-arrangementer om valget til EU-Parlamentet, fokus på OK25, indsamling til fagbevægelsen i Ukraine samt lancering af en ny hjemmeside.
Nordisk organisering i praksis
Dagen efter årsmødet blev der inviteret til Faglig Nordisk Storbykonference.
Flere end 50 bygningsarbejdere fra Norge, Sverige og Danmark deltog. Oplæg og debat kredsede om relevante faglige temaer samt de3r var også tid til socialt samvær og styrkelse af netværkene på tværs af grænserne.
Formanden for Byggnads i Malmø, formanden for Bygningsarbejderne i Oslo, og Henrik Juul Rasmussen fra BygSam startede dagen med status på aktuelle sager, lovgivning og politik i deres respektive lande.De fremmødte blev bagefter klogere på overenskomster og organisering på Femern-forbindelse ved Palle Bisgaard fra 3F Byggegruppen.
Efter frokost med smørrebrød blev der gået til stålet. Det skete da Susanna Dyre-Greensite, forperson for Folkebevægelsen mod EU, debatterede oprustning, mindsteløn og social dumping med Johans Danielsson, kandidat til Europa Parlamentet fra de svenske Socialdemokraterna.
Fra Ukraine var formanden for bygningsarbejdernes forbund PROFBUD, Vasyl Andreyev, med på en videoforbindelse. Og til sidst delte en repræsentant for Fair Play Byg i Norge ud af de konkrete norske erfaringer med at bekæmpe arbejdskriminalitet og erfaringerne med at retsforfølge bagmændene til social dumping.
Næste år afholdes Den Nordisk Storbykonference i Oslo. Vi ses der!