Besøg på 29 byggepladser i Storkøbenhavn viste, at knap halvdelen var befolket af udenlandsk arbejdskraft. Slaveforhold kalder formand for byggefagenes sikkerhedsudvalg forholdene for de udenlandske arbejdere.
Freddy Ridderhaugen har set lidt af hvert igennem årene som sikkerhedsmand på byggepladser og formand for sikkerhedsarbejdet i Byggefagenes Samvirke. Men han skal 30 år tilbage i erindringen for at genkalde sig de forhold, der mødte ham under de seneste byggepatrulje i København.
– Vi kom ud et sted, hvor der gik nogle folk og lavede gipsarbejde. Et par af dem skulle skære plader op. De lå og kravlede på gulvet på pladerne og skar op med en kniv. Ikke engang et par bukke, havde de til rådighed, fortæller han.
Sammen med 25 kolleger fra samvirkets forskellige medlemsfagforeninger deltog han i det opsøgende arbejde, som sikkerhedsudvalget med jævne mellemrum udfører. Opdelt i mindre grupper besøgte de 29 byggepladser. På 44 procent af disse var det udenlandske arbejdere, de mødte.
– Det indtryk, der står tilbage er, at her under krisen, hvor danske håndværkere går arbejdsløse, er det de udenlandske arbejdere, arbejdsgiverne bruger. Og der hersker de rene hånd- og halsret-forhold på pladserne. Så arbejder de nogle timer her, og derefter køres de til en anden plads. Det er slavelignende forhold, siger Freddy Ridderhaugen.
Kun otte pladser OK
Af den 29 byggepladser, patruljerne rundede, var kun otte helt i orden rent sikkerhedsmæssigt. Fire var ‘pæne’, tre var ‘grumme’ og på tre pladser var der direkte nedstyrtningsfare.
To af pladserne går videre til Arbejdstilsynet, en til byggebranchens samarbejdsudvalg, BAMBUS, og 12 følger byggefagenes sikkerhedspatrulje op på. (mbp)