EU-byggefolk raser mod social dumping-kompromis

De europæiske bygningsarbejdere i EFBWW tordner mod den aftale, som EUs beskæftigelsesministre har landet om indsatsen mod social dumping. Den tager ikke fat på de alvorlige problemer, mener generalsekretæren, som ser det 'sociale Europa' som begravet.

Europæiske byggearbejdere er stærkt kritiske over for aftale, da den ikke sikrer kædeansvar og et klart fagligt konfliktgrundlag. Et socialt Europa er begravet, mener de.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

”Denne aftale blev til i desperation og vil på ingen måde bidrage til skabelsen af et ’socialt Europa’”. Så bombastisk vurderer Den Europæiske Føderation af Bygnings- og Træarbejdere (EFBWW) det kompromis, som EU's beskæftigelsesministre nåede frem til i mandags.

I en pressemeddelelse giver man udtryk for sin store skuffelse over, at aftalen ikke forholder sig til de problemer, som præger hverdagen i EU's indre marked.

”På ministermødet undgik man at tage hånd om adskillige kontroversielle nøgleemner, så som falske selvstændige og falske udstationeringer. Skønt disse problemer er bredt anerkendt, blev de ikke diskuteret af hensyn til at undgå konflikter mellem EU-medlemslandene. Det er en stor skuffelse og et tilbageslag for hele fagbevægelsen”, hedder det.

Generalsekretær i EFBWW, svenskere Sam Hägglund, siger til LOs EU-nyhedsbrev – www.fagligt.eu – at resultatet betyder, at en række forhold ikke er afklaret. Ministerkompromisset betyder ganske vist, at de enkelte lande kan indføre egne kontrolregler og krav. Men de skal følge Udstationeringsdirektivet og skal godkendes i EU Kommissionen, ligesom de kan føres for EU-domstolen.

I Danmark har beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), skønt hun gerne havde set aftalen gå videre, givet udtryk for tilfredshed, fordi den betyder, at Danmark selv kan indføre kontrolregler, og fordi det danske RUT-register kan fortsætte.

Hvad der blandt andet ikke blev enighed om, var indførelse af et egentligt kædeansvar – altså at der kan gøres krav gældende på bl.a. løn osv. hele vejen op igennem byggekæden. Her er en indvendig, at det begrænser sig til minimumslønninger og kun i et enkelt led.

Et andet kritikpunkt drejer sig om de krav, der kan stilles til et udenlandsk firma. I pressemeddelelsen fra EFBWW hedder det:

”Vi beklager dybt den dårlige formulering af forskellige kontrolforanstaltning, for eksempel at orientering om en udstationering kan ske på dagen for udstationeringen, hvilket gør det meget vanskeligt for arbejdskontrollanterne at organisere deres kontroller effektivt.”

Ligeledes er EFBWW meget utilfredse med, ”at der ikke er nogen forpligtelse til at opbevare de originale dokumenter (men kun kopier i elektronisk form) på arbejdsstedet, som i tilfælde af social dumping ofte er forfalskede”. (mbp)