Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, sendte den 4. juni hjemmesiden altinget.dk’s EU-stafet til formanden for Byggefagenes Samvirke i København, Anders Olesen.
Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, sendte den 4. juni hjemmesiden altinget.dk’s EU-stafet til formanden for Byggefagenes Samvirke i København, Anders Olesen. Hun begrundende det således:
”Det er i høj grad hans medlemmer, som rammes af EU's dårligdomme. For eksempel at det ikke er lovligt at kræve, at østarbejdere i Danmark skal have samme løn- og arbejdsvilkår som herboende arbejdere.”
Anders Olesen er også formand i Træ-Industri-Byg (TIB) i København. TIB og 3F organiserer tilsammen størstedelen af alle bygningsarbejdere, og de to fagforbund vil blive samlet i et i 2011. Anders Olesen har i mange år været dybt involveret i ansatte i byggefagenes forhold, og ikke mindst i kampen for at sikre konfliktretten for arbejdere i EU.
Hvordan vil du definere din holdning til EU?
"EU er den virkelighed, som i dag eksisterer – også for mig som fagforeningsmand. Jeg søger at fremme de faglige interesser, som tjener medlemmerne bedst inden for de rammer, der findes, det være sig i Danmark såvel som inden for EU. I det daglige arbejde betyder det, at vi må slås sammen med faglige folk i andre EU-lande for at forsvare vores interesser imod den politik, der aktuelt hersker i EU, nemlig det frie markeds forrang for solidaritet og lønmodtagerrettigheder. For eksempel som det kommer til udtryk i Udstationeringsdirektivet og EF-domstolens Laval-afgørelse"
Udstationeringsdirektivet fastsætter retningslinjerne for ustationeret arbejdskraft over EU-landegrænserne, og Laval-afgørelsen er en EF-domstolsafgørelse, som begrænser fagbevægelsers konfliktmuligheder.
Hvad ser du som EU's største succes?
"Fra et fagforeningsperspektiv kan jeg ikke komme i tanker om noget, der er værd at nævne."
Hvad ser du så som EU's største fiasko?
"At EU har bidraget afgørende til den skævvridning af Europa, som vi i dag ser mellem det fattige Øst og det rige Vest ved sin nyliberale politik med det såkaldt frie marked som drivkraft."
På hvilken måde spiller EU en rolle for dine medlemmer i hverdagen?
"Ved at gøre rammerne for det faglige arbejde med organisering og overenskomstdækning til ikke blot en kamp med arbejdsgiverne, men også mod regler, love og domme, som medfører undergravning af faglige rettigheder og overenskomster. EU er en årsag til, at social dumping er blevet så omfattende."
Burde EU spille en større rolle for dine medlemmers løn- og arbejdsvilkår?
"Måske i en anden verden. Men aktuelt er der ikke noget ved den politik, som har flertallet i Rådet, Kommissionen og Parlamentet, som mine medlemmer kan vente sig noget godt af, og så længe det ikke er ændret, bør EU ikke spille en større rolle."
Gør EU nok for, at firmaer med udstationerede arbejdere overholder lokale overenskomster?
"Bestemt nej. Derfor arbejder vi også for at få en social protokol tilføjet traktaten, som vægter lønmodtager- og faglige rettigheder højere end frihederne for arbejdskraft, kapital, varer og tjenesteydelser."
I hvilken retninger ser du EU bevæge sig?
"Desværre mod større splittelse. Både en større splittelse af befolkningerne i de enkelte medlemslande – som for eksempel situationen i de sydeuropæiske lande og Estland – og mellem landene, især mellem Vest- og Øst-EU."
Hvad er ifølge dig det mest interessante, der sker i EU netop nu? Er der noget på EU-dagsordenen, du følger særligt med i?
"Krisen i Sydeuropa stiller spørgsmålstegn ved, om EU-ledelsen – Kommissionen og Rådet – formår at opstille løsninger, som hjælper befolkningerne, og som fagforeningsmand er det ikke mindst de konsekvenser, den aktuelle nedskæringspolitik i de enkelte EU-lande får for almindelige mennesker, herunder fagforeningernes medlemmer, som har min interesse."