Nyheder | 1. januar 2008

EU-regler hindrer danske stilladskrav

Regeringen erkender, at et EU-direktiv hindrer, at der kan stilles krav om, at uden­land­ske stilladsarbejdere skal have samme uddannelse som danske stilladsarbejdere, når de arbejder i Dan­mark. Et flertal uden om regeringen vil nu presse beskæftigelsesminister Claus Hjort Frede­rik­sen til at finde en løsning.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Som reglerne er nu, kan der ikke stilles krav om, at udenlandske stilladsarbejdere på job i Danmark skal have gennemgået en uddannelse, som svarer til den, danske stilladsarbejdere har.

Det erkender både beskæftigelses- og videnskabsministrene nu over for Folketinget. I svar fra ministrene til Arbejdsmarkedsudvalget er to ministre blevet bedt om at svare på, om der kan anvises veje, så det bliver muligt, ”at fastholde kravet om lovpligtige kurser også for udenlandsk arbejdskraft, der midlertidigt og lejlighedsvist er beskæftiget i Danmark”.

Ingen vej uden om

Spørgsmålene til ministrene er stillet, efter at Stilladsklubben har rejst sagen over for politikerne før jul. Siden har ministerierne analyseret på indholdet af det såkaldte ‘Anerkendelsesdirektiv’ fra EU. Det opstiller regler for, hvilke uddannelser, EU-landenes myndigheder skal acceptere som gyldige i medlemslandene, når arbejdskraften krydser grænserne og tager arbejde udenlands.

Et af områderne er opstilling af stilladser. Her skal danske arbejdere gennemgå et treugers uddannelsesforløb for at blive kvalificerede til at bygge stilladser. Med indførelsen af EU-direktivet fra oktober sidste år gælder der imidlertid ikke de samme regler for udenlandske arbejdere fremover.

I stedet skal hjemlandets krav gælde for folk på job i Danmark, herunder også selv om der ikke er nogen egentlig anerkendt uddannelse til stilladsbyggeri. Har man således blot arbejdet to år med stilladser inden for de seneste ti år, kan man også arbejde har i landet, siger direktivet.

Uddannelseshul

Direktivet er blevet godkendt af alle partier i Folketinget. Men efter Stilladsklubbens påpegning af dette ‘uddannelseshul’, er der kommet røre om sagen. I kølvandet på klubbens besøg før jul hos partierne i Folketinget, blev der stillet flere spørgsmål til ministrene.

Det er svarene på disse, der nu viser, at direktivet ikke kan forstås på anden måde, end at der ikke kan stilles ”krav om lovpligtige kurser for udenlandsk arbejdskraft”.

I Folketinget har oppositionen plus Dansk Folkeparti lagt op til, at hvis ikke ministeren selv finder på måder at få løst denne sag på, så vil man ikke afskrive sig muligheden af at bruge sit flertal uden om VK-regeringen til at tvinge en løsning igennem, som sikre det danske uddannelseskrav på blandt andet stilladsområdet.

I øjeblikket har ministeren taget initiativ til forhandlinger med arbejdsmarkedets parter, og den 25. februar er der aftalt forhandlinger med partierne og regeringen om sagen. (mbp)