Nyheder | 10. december 2007

EU rokker ved danske stilladser

Kan du komme med et udenlandsk papir på, at du har ar­bejdet med stilladser i de seneste ti år, så er vejen åben til også at bygge i Dan­mark. Det siger et EU-direktiv, som fra 1. oktober er blevet til dansk lov. Stilladsklubbengår nu i aktion for at stoppeundergravningen af de danske vilkår for stilladser.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Uden den store offentligeopmærksomhed har EU lavetnye regler for anerkendelseaf udenlandske uddannelserpå blandt andet byggeområdetog fået dem gjort til danskeregler. Det berører blandtandre stilladsarbejderne. Deres uddannelse bliver medde nye regler undergravetsom følge af EU’s direktiv.

I strid med EU-direktivet er de egentlige eksperter på området, nemlig stilladsarbejdernes klub, ikke blevet spurgt om de nye reglers konsekvenser. Det fremgår af direktivet, at der skal ”gennemføres høringer af eksperter fra de berørte erhvervsgrupper på en hensigtsmæssig måde”.

Men helt i strid med almindelig praksis og direktivets egne regler, er klubben ikke blevet bedt om deres syn på sagen.

Certifikat ikke nødvendigt
Siden 1. oktober, hvor reglerne er trådt i kraft, har det ikke været nødvendigt for for eksempel en udenlandsk stilladskollega at være uddannet til sit arbejde. Kan han blot dokumentere to års arbejde i løbet af de seneste ti år, så er vejen banet til lægterne.

Hvilke krav til denne dokumentations lødighed og kvalitet er man endnu ikkef ærdig med at fastlægge i Arbejdstilsynet.

Formand for Stilladsklubben, John E. Jakobsen, er dybt overrasket over først at have hørt om denne undergravning af sine medlemmers kvalifikationer, efter at reglerne er trådt i kraft i år.

Derfor har han på klubbens vegne også skrevet til Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg og krævet svar på en lang række spørgsmål.

I brevet skriver han:

”Da det har vist sig, at de udenlandske arbejdere klart er udsat for flere ulykker endd e danske håndværkere, så er det en meget farlig udvikling at give dem ”lov” til at arbejde uden de lovbefalede kurser, som de danske håndværkere har pligt til at tage.”

Politisk kritik
Fra Folkebevægelsens mod Unionens medlem af EU-Parlamentet, Søren Søndergaard, lyder der også kritik af regeringens håndtering af dette direktiv.

– Der er tale om livsfarlig EU-harmonisering på arbejdspladserne. Sikkerheden og arbejdsmiljøet forringes i først omgang især for den udenlandske arbejdskraft. På sigt sætter reglerne også arbejdsforholdene for danske arbejdere under pres.

– Regeringen og Folketinget bør hurtigst muligt gribe ind og sikre, at værtslandets arbejdsmiljøregler gælder uanset EUs regler for gensidig anerkendelse af uddannelser. Anerkendelsen må ikke ske på bekostning af sikkerheden på byggepladser og andre arbejdspladser.

De ny regler blev diskuteret i Folketinget i 2006, og vedtaget af alle partierne. De eneste, der var kritiske, var Enhedslisten og Dansk Folkeparti. De endte dog med sammen med resten af partierne at stemme for, at direktivet skulle omsættes til dansk lovgivning. (mbp)