Fagforening afviser chikanebeskyldning

Vi chikanerer ikke nogen, men passer vores arbejde med at få overenskomsten overholdt, siger faglig sekretær i 3F Vestegnen, Simon Vedel Villumsen, oven på arbejdsgiverbeskyldninger om chikane af litauiske arbejdere på en byggeplads i Albertslund.

Silkeborg-firma anklager fagforening for østarbejderchikane på byggesag i Albertslund. Helt hen i vejret, siger fagforeningsmand.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

En ordkrig er brudt ud i konflikten mellem direktøren for det byggefirma, Ecobyg, som opfører rækkehuse på Tornegårdsvej i Albertslund, Teddy Østergaard, og fagforeningen 3F Vestegnen.

Efter at Teddy Østergaards firma er blevet idømt en bod på 50.000 kr. for overtrædelse af overenskomsten med 3F, langer direktøren nu voldsomt ud efter fagforeningen. I en svada leveret i Albertslund Posten (den 28. januar) hedder det:

”3F og den siddende regering har fælles sag i at forsøge at undgå udenlandsk arbejdskraft og for tiden kører (de) en nærmest chikanerende kampagne mod udenlandske arbejdere”.

Byggepladsen, som Arbejdstilsynet for nylig har besøgt, har også fået en række påbud for dårligt arbejdsmiljø.

Vi gør vores arbejde

Dette angreb fra arbejdsgivermodparten afviser faglig sekretær i 3F Vestegnen, Simon Vedel Villumsen på det kraftigste over for bygsam.dk:

- Det har intet på sig, og må stå for Teddy Østergaards egen holdning. Vi passer vores arbejde, og det er at sikre, at arbejdet udføres efter reglerne i overenskomsten med Dansk Håndværk, som Ecobyg er medlem af. Det er såmænd det hele.

- Vi beskylder heller ikke Teddy Østergaard for noget. Hvordan kan det være chikane, når det eneste vi gør er at sikre, at reglerne bliver overholdt, spørger Simon Vedel Villumsen.

I en mail til Albertslund Posten, som avisen citerer i sin seneste udgave, forklarer direktøren, hvordan deres forretningsmodel har været:

"Det er typisk enmandsfirmaer som arbejder i EU. 3F har dog underkendt at de firmaer må arbejde på denne måde i Danmark, hvilket vi stiller os uforstående og meget undrende overfor, da vi indenfor EU har arbejdskraftens frie bevægelighed".

Arme-ben-firmaer

En af den faglige konflikts stridspunkter har netop været at få afklaret, om der var tale om selvstændige litauiske firmaer. Eller om det reelt var det, som man i fagbevægelsen kalder ‘arme-ben-firmaer’. Det er enkeltpersoner, som bliver udstyret med et lovpligtigt såkaldt CVR-nummer i stedet for en ansættelseskontrakt.

Ifølge Simon Vedel Villumsen er det et kendt redskab, som nogle firmaer burger, til at undgå at deres de facto ansatte følger og lønnes efter overenskomsten.

Nu afventer fagforeningen at få dokumentation for, at firmaets litauiske ansatte også har fået papir på, at de er ansat i form af en kontrakt osv. (mbp)