Nyheder | 1. oktober 2007

Faglig kamp og falske selvstændige

En aktion mod et murerfirma, CC Fliser, sæt­ter fokus på mål og midler i den fag­li­ge kamp. Bygge­fagenes Sam­virke vender sig imod vold og hærværk, men forstår godt, at frustrationer over manglende praktikpladser kan få unges tålmodighed til at flyder over.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Natten til 2. oktober blev en byggeplads i Københavns Nordvestkvarter udsat for en hærværksaktion.

Ifølge oplysninger fra en anonym talsmand for de aktionerende, ‘Jesper’, til nyhedsportalen www.modkraft.dk, var formålet ”at vise firmaet, som er en af byens største skurke med hensyn til overenskomster og arbejdsforhold, at vi ikke vil finde os i hvad som helst”.

Ifølge oplysningerne på modkraft.dk blev der smurt tjære på nyopførte vægge og skrevet graffiti på væggene på byggepladsen. Blandt andet blev der krævet praktikpladser til alle, fremgår det af billeder fra aktionen.

Aktionen har ført til kritik fra indehaverne af CC Fliser, John og Thomas Crone, som i et tv-interview på TV2 Lorry forklarer, at de unge lærlinge da bare kan komme med 20 mand, så skal de nok få lærepladser.

Nej til hærværk

I ledelsen af Byggefagenes Samvirke har aktionen afstedkommet en diskussion om, hvilke midler, der er gangbare i kampen for ordnede forhold på arbejdspladserne og for praktikpladser til lærlingene. Her er holdningen klar, siger formanden for samvirket, Anders Olesen, til BS Nyhedsbrev:

– Vi kender ikke noget til aktionen og tager naturligvis afstand for hærværk. Det er ikke blot generelt uacceptabelt, men også en aktionsform, som skader det, de unge ønsker at opnå.

– Men når det er sagt, så kan vi ikke fortænke unge lærlinge, der bare må se til, at deres uddannelsesmuligheder bliver undergravet, fordi firmaer, som ellers hyler op om mangel på arbejdskraft, ikke vil uddanne de unge mennesker, i at blive harm og godt gale i skralden.

– Det må nødvendigvis føre til frustrationer og utilfredshed. Vi vil opfordre de unge til at gå i dialog med os om valg af aktionsformer.

Urimelige vilkår

I det langsigtede arbejde for at sikre ordentlige uddannelsesforhold og løn- og arbejdsforhold på lige vilkår, har samvirket igennem en række år siden åbningen af grænserne for arbejdskraft fra de nye EU-lande, været engageret i et stort arbejde med at organisere de nye kolleger.

Åbningen af grænserne i maj 2004 med Østudvidelsen har ikke bare betydet, at der er kommet en række folk fra især Polen ind på arbejdspladserne i Danmark. Det samme er tilfældet for en vildtvoksende underskov af mere eller mindre tvivlsomme firmaer. De udnytter de ansatte polakker til det yderste: elendige lønninger og boligforhold og urimelige arbejdstider er den virkelighed, som præger mange af de byggepladser, som byggefagenes jobpatruljer møder.

Det gælder også på CC Flisers byggepladser. Murerne i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF), har således i flere omgange forsøgt at få overenskomstaftaler på plads med firmaet. Uden held. I stedet har man ansat såkaldt ‘selvstændige’ fra for eksempel Tyskland, siger faglig sekretær i BJMF, Carsten B. Hansen, til BS Nyhedsbrev. Han påpeger, at det er sådanne måder, de fuskede firmaer forsøger at undgå lige vilkår på pladserne på.

En falsk selvstændig er en håndværker, som ikke har andet i sit ‘firma’ end sig selv. Han bruger ikke eget værktøj, han står ikke for arbejdet selv, men udfører det for en bygherre, og han har ikke andre kunder en denne ene bygherre.

Byggefagforeningerne har lagt vægt på i det organiserende arbejde, at sådanne forsøg på at omgå overenskomstdækning af en byggeplads bliver bekæmpet. (mbp)