I den hidtil største indsats for at få skabt lige vilkår for de udenlandske kolleger er sat i søen. Her til morgen går mod 250 danske og polske håndværkere ud i et storstilet byggepladsbesøg under overskriften 'Ikke på ulige vilkår - alle med i fagforeningen'. Dansk Byggeri kalder samvirket for en ’aktivistgruppe’ og fagforeningsfolkene for ’ubudne gæster’.
Onsdag morgen tidlig indledes i Storkøbenhavn den hidtil største samlede indsats fra byggefagforeningernes side for at få kortlagt de løn- og arbejdsforhold, som er gældende på byens byggepladser.
Det sker ifølge formand for organisationsudvalget i samvirket, Bo Rosschou, for at få et billede af den situation, der hersker på de mange hundrede byggepladser, som er i fuld sving hovedstaden over.
Byen er blevet inddelt i ni områder, og hvert af disse bliver gennemgået af grupper på to-tre fagforeningsfolk, som opsøger byggepladserne. Her forsøger man under besøgene at få informationer om kollegernes løn-, ansættelses- og arbejdsforhold.
Ligeledes vil man forklare, hvad fagforeningerne er, hvad de kan hjælpe kollegerne med, og hvordan de selv kan blive medlemmer og ad den vej sikre deres rettigheder.
Byggepladsbesøgene arrangeres i samarbejde med Den Faglige Polske Klub, som består af byggehåndværkere fra Polen på job i Danmark.
Ikke på ulige vilkår
Byggepladsbesøgene finder sted under mottoet: Ikke på ulige vilkår – alle skal med i fagforeningen! Det sker for at understrege behovet for at social dumpning af de gældende løn- og arbejdsvilkår ikke udhuler ‘den danske model’ og velfærdssamfundets økonomi.
Spørgsmålet om opdelingen af arbejdsmarkedet i et a- og et b-hold har efter Byggefagenes Samvirkes opfattelse længe været et central emne. Derfor har samvirkets medlemsorganisationer – der hver især er parthavere i en lang række overenskomster – ihærdigt søgt at få skabt aftaler med de virksomheder, der opererer med brug af udenlandsk arbejdskraft.
At det har virkninger i retning af social dumpning er ikke kun noget, fagforeningerne oplever. I en dugfrisk rapport udarbejdet af Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier ( se hele rapporten, klik her: FAOS) på Københavns Universitet påpeges det, hvordan byggeriet står for en betydelig del af den udenlandske arbejdskraft, som kommer hertil. Omfanget er imidlertid vanskeligt at afgøre. For eksempel sagde medforfatter til rapporten, Jens Arnholtz Hansen, til TV2 ved fremlæggelsen af undersøgelsen:
– Når folk er udstationeret fra et polsk firma, er de nærmest usynlige i det danske system. Vores opgørelse viser, at der er omkring 11.000 udstationerede østarbejdere i byggeriet, et tal der indtil videre slet ikke har figureret i debatte. Men det er netop dem, der får de laveste lønninger, og som fagforeningerne har sværet ved at tegne overenskomst for.
Netop at få et bedre billede af omfanget af den udenlanske arbejdsstyrke er et vigtigt formål med byggepladsbesøgene denne onsdag.
‘Ubudne gæster’
Men det har ikke huet byggemodparten, Dansk Byggeri, at fagforeningerne ønsker at følge op med organisering af de udenlandske kolleger – noget som ellers er kernen i det faglige arbejde. I hvert fald udsendte arbejdsgiverne tirsdag en pressemeddelelse, hvori de direkte skrev, at byggefagenes folk ikke var ønskede på pladserne. Man kaldte også samvirket for en ‘aktivistgruppe’, som ikke havde noget at gøre på byggepladserne.I en kommentar hertil sagde formand for samvirket, Anders Olesen: – Det er ærlig talt trist at læse, hvad Dansk Byggeri skriver om Byggefagenes Samvirke. Mest af alt fordi det ikke kan være på baggrund af uvidenhed om vores organisation. Samvirket er ikke en ‘aktivistgruppe’, men en sammenslutning af byggefagforeninger med 18.000 medlemmer.
– Det bliver så meget desto mere underligt al den stund, at Dansk Byggeris direktør, Børge Elgaard, så sent som sidste år deltog i en livlig og spændende debat om forholdene på byggepladserne på vores årlige konference.
– En ting har Børge Elgaard dog ret i: byggefagforeningerne er aktive i at sikre overenskomstmæssige forhold på byggepladserne – også for vores østeuropæiske kolleger.
– Vores medlemmer er overenskomstbærende organisationer, og vi besøger året igennem byggepladser for at varetage de aftaler, vi har indgået med Dansk Byggeris medlemmer. Det er ikke noget nyt – og burde heller ikke være det for Børge Elgaard.
– Skulle Dansk Byggeri finde på selv at sende folk på arbejdspladsbesøg for at varetage overholdelsen af vores fælles overenskomster, skal der ikke lyde noget brok fra vores siden.
Læs i øvrigt mere om perspektiverne i det faglige arbejde: Fra service til organisering, af Per G. Olsen