Skepsis over for arbejdstagerperspektiver i forhandlinger om en aftale mellem EU og USA om frihandel.
De forhandlinger mellem EU og USA om en frihandelsaftale (TTIP), som EUs politiske top i sidste uge besluttede at give en saltvandsindsprøjtning, er mødt med skepsis mange steder, også i fagbevægelsen i Europa.
Det gælder dog i mindre grad i de skandinaviske EU-lande Danmark og Sverige. Her har debatten i de faglige organisationer dels ikke har været særlig meget oppe. Og dels den debat, der har været, været præget af en større begejstring, end den der kommer fra for eksempel det europæiske LO.
Bekymring for underløb
På mødet i Byggefagenes Samvirke i dag var spørgsmålet også på dagsordenen, og ligesom blandt EU-toplederne var der enighed om at give debatten en saltvandsindsprøjtning – om end med en anden og mere skeptisk vinkel end deres.
Bygsam.dk har spurgt samvirkeformand Per Olsen om baggrunden for, at emnet blev rejst.
- Vi deler den bekymring om TTIP kan blive en reel underløbning af de faglige rettigheder, som er kommet til udtryk tidligere, siger Per Olsen. Han henviser til, at ikke bare det europæiske LO, men også den amerikanske fagbevægelse har stærkt kritiske synspunker på spørgsmålet.
Dårligt bytte
De tre danske faglige hovedorganisationer LO, FTF og AC har i november sidste år vedtaget en såkaldt positionspapir på et EU-udvalgsmøde om frihandelsaftalerne. I det opregning en række udfordringer for arbejdsmarkHer ses der positivt på forhandlingerne, og man hæfter sig ved udsigterne til, ”at dansk økonomi vil vokse med 0,3 procent, og at eksporten til USA vil stige med 14 mia. kr. fra de 100 mia. kr., den udgør i dag”, fremgår det af papiret.
Er det ikke godt med vækst og job for jeres medlemmer?
- Hvis det betyder en underløbning af vores faglige og social rettigheder, så er det et dårligt bytte. Hvis der så oven i dette kommer, at stor virksomheder kan stævne stater, hvis deres handel begrænses og vi på den måde kan få en sideløbende retssystem uden kontrol, ser vi ikke nogen nødvendighed, siger Per Olsen.
Stridsorgan
Det er debatten om de såkaldte firma/stat-voldgiftsorganer (ISDS), som også skal indgå som en del af handelsaftalen, Per Olsen henviser til. ISDS-organerne skal afgøre stridspunkter mellem et privat firma og en stat, hvis firmaet mener, at dets indtjening hæmmes af statens love, regler eller beslutninger.
Op i forbundene
Per Olsen konstaterer, at der ikke har været den store debat om TTIP i dansk fagbevægelse, og at det er en mangel. Det omtalte positionspapir fra november sidste år har været først været tilgængeligt på LO’s hjemmeside fra midten af januar. Og hvordan det har været drøftet i de enkelte forbund i LO, er et åbent spørgsmål.
- Vi er nødt til at tage debatten i vores egne forbund og der høre, hvad det er, der har været oppe i LO-ledelsen. Så må vi spørge ind til, om man mener, at der skal være løsninger på alle bekymringer, eller hvor balancen mellem de mål, som hovedorganisationerne har sat sig, og et ja til aftalen skal ligge, siger Per Olsen. (mbp)
3F København har mødet om TTIP og fagbevægelsen tirsdag den 24. marts kl. 17-19 på Peter Ipsens Allé 27, 2400 København NV med Nikolaj Villumsen (MF Enhedslisten) og Jens Jonatan Steen (tidl. analysechef i tænketanken Cevea). Tilmelding er nødvendig på kobenhavn@3f.dk eller 70 300 999, da der vil være mad.