Hallo! - Vi vil have ægte kædeansvar!

Kravet om et kædeansvar har været på byggefagbevægelsens dagsorden ved de seneste tre overenskomstforhandlinger. Byggefagene er skeptiske over for den 'fondsmodel', som arbejdsgiverne og industriforbundene har lagt på bordet og som skal til debat i LO-toppen tirsdag den 13. januar.

Byggefagenes Samvirke rækker LO-toppen en hjælpende hånd i arbejdet med at få et kædeansvar til bekæmpelse af social dumping.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Tirsdag morgen den 13. januar får LO-toppen en hjertelig modtagelse, når den skal holde møde. Uden for hovedkontoret på Islands Brygge bliver de mødt af morgenfriske bygningsarbejdere fra Byggefagenes Samvirke.

De vil troppe op for at give forbundslederen en hjælpende hånd, når de skal diskutere det forslag, som i efteråret blev smidt på bordet af Dansk Industri og CO-Industri midt under finanslovsforhandlingerne.

Dækker kun udenlandske arbejdere

Forslaget går ud på, at der med en aftale mellem arbejdsmarkedetsparter skal indføres en 'fondsmodel'. Den går i korte træk ud på, at udenlandske arbejdere, som er på job i Danmark og hvis arbejdsgivere stikker af fra skyldig løn osv., skal kunne hente deres tilgodendhavende i 'fonden'. Hertil skal der indbetales et beløb fra arbejdsgiverne, og pengene skal administreres via Lønmodtagernes Dyrtidsfond.

Lynfødsel under finanslovsforhandlinger

Det forslag blev tilbage i november 2014 lagt på bordet efter hvad bygsam.dk erfarer fra kilder tæt på forløbet, en lynforhandling mellem arbejdsgiverne i Dansk Industri og fagbevægelsen i CO-Industri. Hastværket foregik mens de intense forhandlinger om finansloven for 2015 mellem regeringen og Enhedslisten og SF foregik.

Reaktionen fra den politiske fløj kom da også hurtigt og beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen og justitisminister Mette Frederiksen var begejstrede. Ligesom LO-formand Harald Børsting var det.

Derefter blev det overdraget til LO og Dansk Arbejdsgiverforening. Og det er det udspil, som LO-toppen skal drøfte på deres møde tirsdag morgen på Islands Brygge.

Spærrede øjnene op

Da forslaget blev lagt frem for et par måneder siden, spærrede man øjnene op rundt om i fagbevægelsen. For kunne det nu være det ønskede redskab, som fagbevægelsen i årevis har stillet krav om ved overenskomstforhandlingerne - nemlig et kædeansvar, som sikre ordnede forhold hele vejen fra hovedentreprenøren og ned gennem byggekæden?

Løser ikke problemerne

Det mente man ikke i hverken byggefagforbundenes BAT-kartel, og heller ikke i Byggefagenes Samvirke. Her gik formand Per Olsen skarpt i rette med 'fondsforslaget' og sagde:

- Forslaget handler for det første kun om udstationerede virksomheder og forholder sig dermed ikke til udenlandsk arbejdskraft ansat i danske virksomheder. Endvidere vil fonden kun dække medarbejdere, som har et retsligt tilgodehavende. Umiddelbart betyder det, at uorganiseret arbejdskraft ikke har krav på deres tilgodehavende. Dermed nyder den enkelte overenskomst ikke nogen beskyttelse, som det er tilfældet med et kædeansvar.

Læs hele Per Olsens udtalelse - klik her

BAT-kritik

Hos BAT-kartellet var indstillingen over præget af rynkede bryn. Af samme grund som byggesamvirkets formand gav udtryk for. Men også fordi man ikke var blev spurgt forud for aftalen blev indgået.

I et papir, som kartellet har udarbejdet, fremhæver man, at det er vigtigt at en hvilken som helst model omfatter hele arbejdsmarkedet og ikke som den forelagte model kun udenlandske ansatte i udstationerede firmaer.

Næstformand i BAT-kartellet, Palle Bisgaard, siger yderligere til Dagbladet Arbejderen:

– Vi går ikke ind for at ophøje overenskomster til lov og heller ikke for en lovfastsat mindsteløn, men man kan sagtens have et lovbestemt kædeansvar, som er knyttet til overenskomstsystemet og de fagretlige kendlser. Der er derfor ingen modsætning mellem en ny fond og et lovbestemt kædeansvar. (mbp)

Læs også interview med formand for Byggefagenes Samvirkes organiseringsudvalg - klik her