En støvsugerslange monteret på en borekop fjerner støv fra borehuller.
Det fine støv, som drysser ned, når der bores i for eksempel gipspladser, beton eller andre byggematerialer, er ikke sundhedsmæssigt ufarligt. Det er kendt stof.
Men hvordan stopper man borestøvet i at blive spredt, som det indåndes og skader lunger og slimhinder?
Det spørgsmål har optaget elektrikere og ventilations-folk på byggepladsen, der skal udvide Hvidovre Hospital. De har nu udvekslet erfaringer og fundet på en teknik, som ser ud til at afhjælpe støvgenerne.
I det seneste nummer af københavnerelektrikernes fagblad Lysstyrke, fortæller el-svend Brian Paaske, hvordan de på pladsen fandt på at forbedre den sugekop, de bruger, når de borer huller, som for eksempel når der skal monteres stikkontakter og lignende.
Gennem en snak mellem elektrikerne og ventilatørerne fik de en dag en ide. De kopper, som sættes på boremaskinerne omkring selve boret, opsamler støvet. Men hvad sker der, når koppen skal tømmes? Så drysser der støv ud, og det daler ned og lægger sig på fremspring og på gulvet, det hænger på væggene, ligesom det daler ned omme bag vægplader.
En dag fik de den ide, at de måske kunne suge støvet fra koppen og ud til en støvsuger, fortæller Brian Paaske. Derfor borede de et hul i koppen og monterede en slange fra koppen og ned til støvsugere. Her bliver støvet samlet, så det ikke spredes ud i rummet.
- Det smarte ved den pose er, at der er vakuum i den, og at den er udstyret med en særlig lukning. Det gør, at man ikke får kontakt med støver, siger Brian Paaske.
Brian Paaske og hans kolleger har døjet med borestøvet længe. Flere har oplevet, at de kunne vågne op om natten med blodnæse, fordi de havde indåndet det fine støve, som så havde lagt sig i slimhinderne.
- Men man vaskede sig bare, og så var det det, siger Brian Paaske.
Håndværkernes oplevelser flugter med de resultater, som forskningen i arbejdsmiljø har fundet. En svensk undersøgelse har for nylig påvist, at den kvarts, der er i byggestøv, er sundhedsfarlig. I nogle tilfælde kan det føre til sygdommen sarkoidose. Det er en form for betændelsestilstand, som ses i lunger, lymfeknuder, led og huden. (mbp)
Læs hele artiklen i Lysstyrke nr. 1, marts 2020 – klik her