Nyheder | Arbejds­mar­ked | 19. december 2013

Indsats mod social dumping ved OK14

Uden initiativer mod social dumping bliver det vanskeligt at forestille sig, at byggemedlemmerne vil stemme ja til et overenskomstforlig, spår formand for Byggefagenes Samvirke, Per Olsen.

Der skal indsats mod social dumping i OK-forlig – ellers bliver det vanskeligt at få et ja hjem fra medlemmerne, spår byggefagsformand.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Nu er det ikke noget nyt, at Dansk Byggeri – uanset gode eller dårlige tider – altid peger på problemer med konkurrencen, når der skal forhandles overenskomster, siger Per Olsen, formand for Byggefagenes Samvirke.

Han tager bladet fra munden, efter at byggeriets parter i går, onsdag, præsenterede deres hovedsynspunkter forud for de kommende overenskomstforhandlinger på et pressemøde. Her appellerede Dansk Byggeris direktør Lars Storr-Hansen til, at der bliver holdt igen på lønkrav af hensyn til branchens konkurrenceevne.

Efter lønnedgang

Men efter to overenskomster med løntilbageholdenhad og for visse grupper direkte løntilbagegang, så tror Per Olsen, det bliver svært for hans byggefagsmedlemmer at stemme for en aftale, som ikke indeholder noget på det område, som betyder allermest: bekæmpelse af social dumping.

- Vores forventning er derfor, at der kommer noget hjem på ’tredjepart-forpligtelserne’, eller at der laves noget andet, som kan bekæmpe social dumping og løntrykkeri, siger Per Olsen, der ud over at være samvirkeformand også er formand for elektrikerne i København.

- Ellers bliver det mere end vanskeligt at forestille sig, at medlemmerne vil acceptere en overenskomst, siger han.

Vende sig til kædeansvar

Arbejdsgiverne har ved tidligere overenskomstforhandlinger afvist initiativer, som kan etablere et kædeansvar – altså at en hovedentreprenør hæfter for løn og andet ned igennem byggekæden. Det synspunkt er på det seneste også blevet ventileret hyppigt i offentligheden i opløbet til OK-forhandlingernes start.

Senest har direktøren i entreprenørfirmaet C. G. Jensen, Michael S. Larsen, kaldt et kædeansvar for vanvittigt, og at det vil ’dræbe branchen’. Til Berlingske Business sagde han onsdag:

- Fagbevægelsens krav om kædeansvar vil medføre en massiv administration, som vi i forvejen har rigtig meget af.

Til den indstilling, der ikke er enestående blandt arbejdsgiverne, siger byggefagsformand Per Olsen:

- Vi må bare sige, at uanset om Dansk Byggeri ikke kan lide krav om kædeansvar, så skal de bare huske på, at det altså er den virkelighed, de kommer til at leve med på de store byggerier i hovedstaden, for her har blandt andre Københavns kommune allerede vedtaget et kædeansvar med krav om at leve op til FN’s arbejdskonvention, ILO94. Så de kan ligeså godt vende sig til det!

Fra byggefagenes formand lyder der fuld opbakning til formanden for fagbevægelsen i BAT-kartellet, Kim Lind Larsen, efter onsdagens præsentation af byggeriets parters krav. (mbp)