Nyheder | Arbejds­mar­ked | 9. oktober 2014

Kamp til stregen i malerkrig

Parterne i den aktuelle strid mellem Danske Malermestre og malerforbundet har gravet sig dybt ned og indledt en guerillakrig med alle midler.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Kamp til stregen, lyder det fra malerforbundsformand Jørn Erik Nielsen (tv.). Han løber fra aftaler, siger mesterformand Per Vangekjær om malerformanden, som han ikke mener, man kan indgå aftaler med og ser frem til at malerformanden snart går på pension.

Hård tone

Tonen har fået et ordentligt vred op ad konflikttrappen i den igangværende krig mellem malerfagets organiserede parter. I udtalelser, kommentarer og ledere i medlemsbladene føres der stærkt koloreret ordkrig, så det brager.

”Det virker ærlig talt som om Jørn Erik Nielsen er blevet småfornærmet over, at kendelsen i voldgiften faldt ud til fordel for Danske Malermestre”, siger Per Vangekjær i medlemsbladet Danske Malermestre.

Den kendelse, han henviser til, drejer sig om en strid om fortolkningen af overenskomsten – skal den være en normal- eller en minimallønsoverenskomst? Det kunne parterne efter forårets forhandlinger ikke blive enige om, og derfor blev striden sendt til en faglig voldgift.

I september kom dommen, som sendte malerfaget på minimallønsaftalen. Det betyder, siger forbundet, at en malersvend vil få mindre i lønstigning de kommende tre år, end hvis det er en normallønsoverenskomst og derfor må vinke farvel til adskillige hundrede kroner.

Notatkrigen

Denne uenighed har fået tilført nyt krudt. Parterne havde inden voldgiftskrigen udarbejdet et ’skuffenotat’ (organisationsaftale) om en revision af fagets prisliste, som ville kunne underskrives efter dommen. Men det har malerforbundets formand ikke ønsket og henviser til, at det ikke var en såkaldt ’skal’-aftale, men en ’kan’-aftale.

På mestersiden beklager Per Vangekjær sig over malerformanden og kalder det ’skuffende’ og ser frem til, at han snart går på pension:

- Jeg vil se frem til, at vi igen kan få et godt og tillidsfuldt samarbejde med malerforbundet, så vi sammen kan kæmpe for faget, siger han.

Mestrenes direktør Ole Draborg maler med samme pensel: ”Sætter man sig hen i et hjørne for at råbe op, så mister man fokus på den egentlige opgave”.

Forgyldte mestre på svendebekostning

Fra skyttegraven over for lyder det fra Jørn Erik Nielsen, at det ikke var nogen aftale, men ”en skitse til en organisationsaftale, som kunne være indgået, hvis de andre ting i overenskomsten var faldet på plads”.

Det skriver han i forbundsbladet Maleren. Og han tilføjer: ”Vi ønsker ikke at medvirke til, at malermestre forgyldes på svendenes bekostning.”

Jørn Erik Nielsen ser denne strid som endnu et eksempel på, at mestreparten ’udfordrer’ overenskomsten ved enhver given lejlighed. Han henviser til tidligere stridigheder om overtidsbetaling ved arbejdstider på 41 timer ugentligt, feriepenge under barsel og dagpenge ved graviditetsundersøgelser.

Minimal/normallønsstriden og seneste ’skuffenotat’-bataljen er blot endnu et udtryk for den linje, malermestrene kører, mener malerformanden. (mbp)

Læs også: Malerformand klapper til arbejdsgiverne