Skatteminister Karsten Lauritzens forslag om at fjerne Skats kontrol med sort arbejde i private haver møder protester fra byggefagforbundenes kartel.
Ingen positiv betydning for virksomheder, der overholder love og regler. Det skriver sekretariatschef i Bygge, Anlæg- og Trækartellet (BAT), Gunde Odgaard i et høringssvar til skatteminister Karsten Lauritzens udspil at gøre det ulovligt for Skat at undersøge om der foregår sort arbejde i private haver uden først at have fået en dommerkendelse til at gå ind.
Forslaget var et af den nyudnævnte skatteministers første udspil, som indgår i det, som regeringen har annonceret som Retssikkerhedspakke 1 og som vil blive fremlagt, når Folketinget åbner den første tirsdag i oktober.
Byggeriparter uinteresseret
Hverken fra arbejdsgiverne i Dansk Byggeri eller fra fagbevægelsen har der lydt begejstrede klapsalver over ministerens udspil. Begge parter understreger, at den mulighed, som Skat fik under den tidligere regering, har været kærkommen til bekæmpelse af sort arbejde og sikring af ordnede forhold.
Hos byggearbejdsgiverne er det mulighed for at holde orden blandt byggefirmaerne, så der ikke sker unfair konkurrence, der begrunder støtten til den nugældende ordning. Og hos fagbevægelsen er det hensynet til at bekæmpe social dumping, der ligger bag glæden over forslaget, som blev vedtaget under SR-regeringen og med støtte fra Enhedslisten og SF.
Millioner hentet hjem
Ordningen, har trådte i kraft i 2012, har betydet, at Skat har kunnet hente 192,5 mio. kr. hjem i udestående skat, heraf er de 92,3 mio. kr. kommet fra bygge- og anlægsbranchen. I sit høringssvar til V-forslaget skriver BAT-kartellet:
”Disse tal viser med al mulig tydelighed, at kontrolaktionerne er vigtige, og at det har været på sin plads, at give Skat bedre mulighed for at udøve sin myndighedskontrol ved at kunne gå ind på en privat grund, når der var synlig økonomisk aktivitet derinde.”
Skiltepligt og CPR-nr. forsvinder
Forslaget indeholder også, at det ikke længere skal være pligt for en entreprenør at skilte med, hvilke firmaer, der er på en byggeplads. Og det skal heller ikke længere være muligt for Skat at bede om personnummer af de folk, Skat møder på byggepladsen i haven.
BAT-kartellet advarer kraftigt mod hele forslaget, og man påpeger, at man i stedet for at begrænse Skats kontrolmuligheder ser på måde for, hvordan Arbejdstilsynets kontrol af sikkerheden på byggepladser er tilrettelagt.
At fjerne skiltekravet vil ifølge BAT-kartellet betyde, at nogle firmaer vil forsøge at flyve under radaren, for ”det er dem, man fjerner byrder for. Alle de gode virksomheder skal såmænd nok blive ved med at sætte skilte op i markedsføringsøjemed”.
Krænkende
BAT-kartellet påpeger derudover, at ministerens i sin argumentation henviser til, at Skats kontrol af, om der forekommer sort arbejde, kan virke stødende.
Det mener BAT-kartellet er skudt langt over målet. Man mener, at det nok i højere grad kan virke krænkende for borgerens retsfølelse at blive præsenteret for en dommerkendelse end at Skat besøger pladser og spørger til forholdene blandt de byggefolk, der er på pladsen.
(mbp)