Kina-underentreprenør tegner overenskomst

Det tjekkiske Pencom har tegnet OK for 35-40 mand, der arbejder under kinesiske Huawei med udskiftning af TDC-net fra 3G til 4G over hele landet.

Det tjekkiske firma PenCom, som arbejder for den kinesiske mobilgigant Huawei, tegner OK med Dansk El-forbund København.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

På dørtrinnet til en omfattende sympatikonflikt tiltrådte det tjekkiske firma Pencom en overenskomst med Dansk El-forbund. Pencom har 35-40 ansatte på en stor, landsdækkende opgave, hvor de skifter TDCs mobilnet ud fra 3G til 4G. Pencom arbejder som underentreprenør for det kinesiske firma Huawei, der har købt opgaven af TDC.

Med den underskrevne overenskomst er der nu sikret en mindstebetaling på ca. 180 kr. i timen, hvilket er pæn stigning i forhold til de lønninger, tjekkerne har fået hidtil.

Presset steg

Faglig sekretær hos københavnerelektrikerne Lars Jensen er tilfreds med aftalen.

– Vi sendte først en overenskomst. Men den reagerede de ikke på. Så sendte vi en ’Laval-overenskomst’, fordi det er den, vi kan lave konflikt på grundlag af, siger Lars Jensen. Og i takt med, at presset steg på firmaet med trussel om sympatikonflikt, er de nået frem til at skrive under.

EU-regler

En ’Laval-overenskomst’ hedder sådan efter en faglig konflikt i Sverige i midt-00’erne, hvor de svenske tømrere var i konflikt med et baltisk firma. Det førte til EU-dom, som gjorde det ulovligt efter EU-reglerne at en fagforening kunne konflikte et udenlandsk firma for at sikre dets ansatte ligeløn med svenske kolleger. Efterfølgende har Danmark vedtaget en ’Laval-overenskomst’, som sikrer fagforeningerne konfliktmuligheden.

Pencom er en af flere underentreprenører, som fagforeningen har mødt rundt om på Sjælland. Andre underentreprenører er det tysk indregistrerede, men portugisisk ejede Constructel, det svenske 3GNS med rumænske folk, polske ECS og flere danske firmaer.

Tilskynde til organisering

Et centralt punkt i overenskomsten er, at firmaet forpligter sig til at tilskynde medarbejderne til at melde sig ind i el-forbundet og at arbejdet udføres efter overenskomst.

– Nu får vi oversat overenskomsten til tjekkisk og så begynder vi at tage rundt til pladserne og fortælle folk, hvad de har krav på, følger Lars Jensen op om de næste skridt. Han håber, at Huawei vil være mere villige til at samarbejde om at oplyse, hvor fagforeningen kan møde de ansatte. De flytter nemlig meget rundt på de forskellige arbejdssteder. (mbp)