Krav: Fuld dækning for lærlinge på skoleophold

Foto: EEO

Der mangler praktikpladser viser nye ministerietal. Byggefagenes Samvirke opfordrer til, at det gøres endnu mere tillokkende for firmaerne at tage lærlinge ved at yde fuld dækning under skoleophold.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Der er 13.000 unge mennesker i dag, som mangler praktikpladser. Det viser de seneste tal fra Undervisningsministeriet. Det har ført til en varm sommerdebat i faglige og politiske kredse om, hvad man gør. Den blander formand for uddannelsesudvalget i Byggefagenes Samvirke, Bjarne Petersen, sig nu i.

- Vi ved, at der rundt om i firmaerne er mange forbehold for at tage lærlinge ind. ’Det er bøvlet og besværligt, og det koster også’, er typisk de meldinger, vi hører, siger Bjarne Petersen.

- Men det går ikke, siger han til bygsam.dk. Vi ved, at vi i de kommende år kan se frem til en stadig voksende efterspørgsel på uddannet arbejdskraft. Så de virksomheder, der ikke tager ansvar og tager en lærling ind, må til lommerne. Og de virksomheder, som omvendt tager et ansvar, skal ikke bøvle med hverken økonomi eller andet.

Fuld dækning for skoletid

Bjarne Petersen mener, at man bliver nødt til fra politisk hold at sikre, at der sker en omfordeling blandt de ansvarlig og de uansvarlige arbejdsgivere. Der skal skrues op på det økonomiske bidrag, som ’de uansvarlige’ betaler til den fælles kasse.

- Men derudover skal vi også se på, om der er andet, som kan hjælpe i denne meget alvorlige situation. Det kunne være, at de firmaer, der tager lærlinge, får fuld dækning, når eleven er på skoleophold, siger Bjarne Petersen.

Katastrofalt

På den politiske front har tallene fra Undervisningsministeriet også skabt røre. Enhedslistens uddannelsesordfører, Jakob Sølvhøj, har til byggeriets dagblad Licitationen sagt:

- Der er brug for konkrete politiske initiativer, der presser virksomhederne til et oprette langt flere praktikpladser.

Han foreslår derfor, at svensknøglen drejes et par omgange over for de virksomheder, der ikke tager lærlinge. Det skal kunne mærkes på deres indbetaling til Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB), at det bedre kan betale sig at tage ansvar og oprette praktikpladser.

Det samme synspunkt lyder fra forbundssekretær i 3F, Søren Heisel som til avisen.dk siger:

- Vi står og mangler tusinder af faglærte, og så viser tallene et absolut nulpunkt i over seks år. Både antallet af uddannelsesaftaler er lavt, og antallet af elever, der er i gang med et hovedforløb, er lavt. (mbp)