Nyheder | 1. marts 2010

Kvinder i byggeriet må stadig slås med fordomme

Lige løn, lige ret, lige vilkår – det er kravene, når en meget bred samling af fagforeninger, partier og organisationer markerer 100-året for kvindernes Internationale kampdag på mandag. Byggefagforeninger er blandt arrangørerne af demonstration den 8. marts.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Kvinder i byggebranchen – stadig et særsyn. Det siger Karin Pedersen Pryn. Hun er uddannet tømrer og har arbejdet i branchen siden 1982 efter at have stået i lære fra 1978. Hun fortæller til den cypriotiske fagforeningsavis PEO om de udfordringer og fordomme, som kvinder i en mandsdomineret byggesektor møder.

– Det, jeg hører fra mine mandlige kolleger, er, at træbranchen ikke er for kvinder, fordi vi ikke er stærke og hurtige nok. Derfor kan vi ikke være tilstrækkelig produktive og dygtige.

– Dertil kommer, at de frygter, at hvis flere kvinder laver tømrerarbejde, så vil det betyde, at deres egen indtjening vil blive mindre, fordi arbejdsgiverne vil forsøge at udnytte kvindelig arbejdskraft til at betale mændene mindre.

– Hvad mændene imidlertid bør forstå er, at de ikke vil miste deres gevinster på grund af kvinderne eftersom begge køn kan slås samme for deres rettigheder.

I begyndelsen oplevede Karin Pedersen Pryn, at hendes mandlige kolleger ikke havde tillid til hendes faglige evner, selv om de ikke havde set, hvad hun kunne lave.

– Det største problem for kvinder i denne sektor er ikke vanskelighederne i jobbet, men at de ikke accepteres af arbejdsgiverne, kollegerne og i visse tilfælde af kunderne, som ikke vil acceptere et tilbud fra et firma, som har kvinder ansat.

I træbranchen er der kun få kvinder. I Forbundet Træ-Industri-Byg er der ca. 7.700 kvinder ud af omkring 63.000 medlemmer. Men kun omkring 700 af kvinderne er tømrere, snedkere og møbelsnedkere.

Vil du anbefale andre kvinder at overveje at gå ind i dit fag?

– Selvfølgelig. Det er et kreativt arbejde, og lønnen er klart bedre end i traditionelle ‘kvinde’-job. Dertil kommer, at arbejdstiderne er godt – kl. 7-15. Efter min opfattelse skal de ikke lade sig skræmme af, at det er en mandedomineret branche.

Karin Pedersen Pryn er med i et netværk af kvinder i byggesektoren, som har til formål at forbedre sikkerhed og sundhed. (mbp)

Interviewet er offentliggjort på den internationale bygningsarbejdersammenslutning UITBBs hjemmeside: www.uitbb.org

Læs mere om 8. marts-demonstrationen på: www.lo-storkobenhavn.dk