Lempet skattepraksis svækker social dumpingindsats

En ny praksis om beskatning af arbejdsudleje svækker bekæmpelsen af social dumping, mener fagbevægelsen.

Fagbevægelsen, Ø og SF tager afstand fra SR-regeringens lempelse af Skats regler for beskatning af arbejdsudleje og arme-ben-firmaer.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Svækket indsats mod social dumping. Det er den bekymring, som byggefagforbundene frygter, vil følge af den nye skattepraksis, som SKAT har iværksat fra fredag den 20. juni. Da trådte et nyt ’styresignal’ i kraft. Det betyder, at man opgiver den skattepraksis, der blev indført i 2012 om at kræve skat op her i landet for de udenlandske ansatte, som et dansk firma har indlejet hertil.

Ændringen skyldes, at regeringen ønsker at tydeliggøre, at praksis skal følge de gældende OECD-regler på området. Sagen er også blevet rejst af en række virksomheder og organisationer, som har henvendt sig til skatteministeren. For eksempel arbejdsgiverne på det grønne område og it-branchen.

Faglig protest

I BAT-kartellet, der samler alle byggeforbund i Danmark, siger formand Kim Lind Larsen, at man er meget utilfreds med den nye situation. Han skriver i en pressemeddelelse, at et af de mest effektive redskaber mod social dumping nu svækkes. Det er stærkt bekymrende, at skatteministeren nu ønsker ændringerne fjernet og tilstanden ført tilbage til sådan, som det var under den borgerlige regering.

- Vi kan derfor ikke stærkt nok opfordre Folketingets medlemmer til at gå ind i denne sag, hvor hvis målet er at bekæmpe social dumping, så slår denne ændring, som foreslået af Skatteministeren, os alle sammen tilbage til start.

At det bliver situationen, står BAT ikke alene med. Også Danske Skatteadvokater har fortalt skatteminister Morten Østergaard, at det nye ’signal’ vil føre situationen tilbage til tidligere tider.

Frontalbeskydning

Skatteministeren blev da også udsat for en frontalbeskydning fra de to venstrefløjspartier, da han var til møde i Folketingets skatteudvalg onsdag den 25. juni. Ministeren forklarede, at han havde lyttet til en række virksomheder og organisationer, der har klaget deres nød til regeringen for at få den til at lave om på den praksis, som skattemyndighederne har fulgt siden loven blev strammet i 2012.

Under debatten forklarede ministeren, at SKAT nu kommer til at administrere i bedre overensstemmelse med lovgivningen. Men trods adskillige spørgsmål fra Enhedslistens Finn Sørensen om den udskiftede regel fra før sidste fredag så havde været ulovlig, kom man det ikke nærmere end det, ministeren havde forklaret.

SF’s ordfører, Lisbeth Bech Poulsen, forfulgte i debatten blandt andet spørgsmålet om, hvor meget mindre skat, der bliver indkrævet efter lempelsen. Her forklarede ministeren, at det ikke ændrede sig pga. den nye praksis, men kunne blive påvirket af andre forhold.

Finn Sørensen fra Enhedslisten opridsede under debatten, at ganske vist har regeringen lyttet til forskellige parter, men han kunne konstatere, at man havde valgt at lytte mere til arbejdsgiverne end til fagbevægelsen. (mbp)

Hør og se samrådet i Folketingets skatteudvalg - klik her