Nyheder | 1. december 2011

Lettere i liften

De store internationale elevatorfirmaers brug af underbetalte uden­land­ske montører tænder frustration blandt de ansatte. Vi skal ikke jagte dem, siger klubformand, men sikre ordnede for­hold.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Kælderen under Dansk Metal i hovedstaden var fyldt godt op, da omkring 200 montører fra de fire store elevatorfirmaer mødtes til fagligt møde onsdag den 30. november.

Uden for var der ikke en ledig parkeringsplads i nabolaget, alle steder holdt montørbilerne.

Anledningen til denne sam- menkomst var den voksende frustration blandt montørerne i firmaerne over, at deres arbejdsgivere i gentagne tilfælde hentede udenlandske selvstændige ind til at udføre opgaver på elevatorer, både
i hovedstaden og resten af landet.

Det konkrete tilfælde, der udløste mødet, var en sag om lettiske selvstændige.

Signalet fra medarbejderne til deres arbejdsgivere var klart: det holder ikke, at I bruger arbejdskraft, som er underbetalt!

Bruno Hammarkvist er formand for Elevatormontørernes Brancheklub, og han siger, at det ser ud som om signalet er blevet forstået.

I hvert fald har han kunnet konstatere, at hos hans egen arbejdsgiver, Thyssen, er de udenlandske underleverandører sendt tilbage.

Ingen klapjagt

Hvad gør I for at få organiseret de udenlandske kolleger?

– Det er svært. I Dansk El-forbund har vi et organiseringshold, som tager rundt og besøger pladserne, når vi finder dem. De får en overenskomst tilsendt. Og så skal vi bruge vores ‘bilag 8-møder’ (svarer til de såkaldte 48 timers-møder, som bruges til afklaring af overenskomstforhold i byggeriet, red.).

Men et er at få en overenskomst med et firma, noget andet at få kollegerne organiseret i fagforeningen.

– Ja, vi skal overbevise dem om, at de ikke skal løbe, når vi kommer på pladserne. Det ser vi jo.

Hvorfor gør de det?

– Jeg tror, at det skyldes at der, hvor de kommer fra, er myndigheder ikke opfattet som noget af ‘det gode’. Men det er kun et gæt. Det er jo ikke ukendt, at de også har fået at vide af deres mester, at de ikke skal have noget med fagforeningen at gøre, ellers bliver de sendt hjem.

Hvad gør I for at undgå, at det bliver en klapjagt?

– Vi skal ikke jagte nogen, og det kan folk også godt se. Vi skal sørge for en anstændig løn, ellers kommer der social dumping. Så siger nogen, at mindstelønnen, den er der ingen, der går på. Men der siger jeg så, at det er en helt anden diskussion om overenskomsten, som vi så må tage derfra, siger Bruno Hammarkvist.

Han påpeger, at det gælder om, at de udenlandske kom- mer ind som vikarer, for så er de på overenskomsten, mens de ikke er, hvis de er selvstændige underlevarandører. (mbp)