Omkring 60 mand blev sendt hjem i en uge af Arbejdstilsynet, da et 11-etager højt stillads på en af de nye byggepladser i Ørestad Syd ud til Amager Fælled i begyndelsen af juli var i fare for sammenstyrtning. Fastgøringer i facaden var fjernet og belastningen for voldsom.
Faren opstod ifølge den undersøgelse, som tilsynet foretog under et rutinemæssigt kontrolbesøg, fordi en hel del af de befæstningerne, som stilladset var fastgjort med i muren, var blevet løsgjort, så facadefolkene bedre kunne kom til at isolere og pudse.
Absolut livsfare
Ansvaret for denne situation påhviler byggeledelsen og det tyske facadefirma Siebrecht Facaden Technik. Centerchef for Arbejdstilsynet i København, Hasse Mortensen, siger til www.bygsam.dk, at det tyske firma i en erklæring til Arbejdstilsynet har erkendt, at det var nødvendigt at indstille arbejdet på de sammenstyrtningstruede dele af stilladset, og at man kun ville arbejde på de dele, som byggeledelsen frigiver.
– Det var helt berettiget, at arbejdet blev standset. Vi har givet to påbud. Et til Sjælsøgruppen og et til det tyske firma. Der var absolut livsfare. Stilladset var stort set brudt sammen i dele af det. Det var sunket 60 cm.
En kilde på byggepladsen fortæller www.bygsam.dk, at spørgsmålet om sikkerheden på stilladset ikke er ukendt, men har været på sikkerhedsudvalgsmøder tidligere. Det har, trods gentagne henvendelser til byggeleder Nick Kalmar fra Sjælsøgruppen, ikke været muligt at få kontakt.
Men direktør i Sjælsøgruppen, Flemming Jensen, bekræfter, at der har været problemer med stilladset.
– Det er korrekt, at pladsen blev afspærret, fordi stilladset var underdimensioneret. Det blev fundet rigtigt at gøre, siger han. Men han kan ikke oplyse, om sagen har været på sikkerhedsudvalgsmøder på byggepladsen.
Fire fejl
Stilladset er bygget af Sandholt Pedersen og Ørestadens Stillads i fællesskab af uddannet mandskab. Formand for Stilladsklubben, John E. Jakobsen, siger efter at have undersøgt stilladset:
– Den første fejl er, at de tyske facadefolk har fjernet alt for mange fastgørelser. Anden fejl er, at stilladset er udsat for stor belastning på flere arbejdshøjder. Den tredje fejl er, at et HAKI-murerstillads ikke bør bygges til denne højde, uden at søjlerne er forstærket. Den fjerde og største fejl ligger hos bygherren, som skal have styr på brugen af stilladset.
Også Byggefagenes Samvirkes sikkerhedspatrulje har været forbi. Her siger Freddy Ridderhaugen, at problemet med sammensynkningen ser ud til at skyldes, at man havde haft nogle betonelementer med ud på de øverste dæk.
– Det kunne stilladset ikke holde til. Der var fjernet og omforandret ret meget. Men ledelsen forklarede, at man havde konsulteret HAKI-stilladser og havde fået at vide, at det godt kunne lade sig gøre.
Arbejdstilsynet forventer at foretage et kontrolbesøg inden for kort tid.