Formand for LO-hovedstaden retter i en kommentar en skarp kritik mod den seneste tids borgerlige angreb på den ’høje’ mindsteløn.
Mindstelønnen er simpelthen så høj, at den forhindrer flygtninge i at komme ind på arbejdsmarkedet og ad den vej blive integreret i det danske samfund. Den melodi har der været sunget adskillige vers om det seneste års tid.
Den erklærede borgerlige tænketank Cepos, har således fremført, at det er nødvendigt med en indslusningsløn på 70 kr. i timen. Et synspunkt, som har fået støtte fra arbejdsgiverne i Dansk Byggeri og fra generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm.
Fra politisk hold har for eksempel Liberal Alliances integrationsordfører Simon Emil Ammitzbøll også deltaget i besyngelsen af denne model.
Fra faglig side er en særlig indslusningsløn blevet afvist. Men det flyttede så debatten over til at handle om, at den overenskomstforhandlede mindsteløn var urimelig høj.
Det har nu fået formanden for LO Hovedstaden, Per Olsen, til at tage bladet fra munden. I et debatindlæg skriver han:
”Mindstelønningerne inden for de traditionelle LO-fag ligger stort set alle imellem 119 og 125 kroner i timen fra 1. marts 2016. Her fra trækkes skat på 37 procent minus individuelt personfradrag.
Der er altså tale om en mindsteløn på brutto cirka 20.000 kroner minus skat, ATP og en typisk egenbetaling til arbejdsmarkedspension på fire procent. Denne efter nogles mening fyrstelige gage efter skat og så videre skal dække husleje, dagligvarer, transport, forsikringer, fagforening, a-kasse, børneinstitutioner, fritidsaktiviteter, tøj, gaver, fødselsdage, ferier og hvad en normal familie ellers har brug for. ”
Per Olsen undrer sig over, hvordan nogen kan få det til at være høje mindstelønninger i et land, som er et af verdens dyreste lande at leve i.
”Sandheden er jo, at hvis man arbejder på overenskomstens mindsteløn, så har familien mere end svært ved at få en dagligdag til at hænge sammen.”
Per Olsen spørger videre:
”Jeg tillader mig at spørge alle disse fordomsfulde mennesker, der taler om for høje mindstelønninger, om de har gjort sig den ulejlighed at regne på, hvad der er tilbage i en familie, der arbejder på overenskomstens mindstelønninger. Og hvis de mener, at en familie med et par børn, der har et nettobeløb på mellem 4.000 og 6.000 kroner om måneden til mad og daglige fornødenheder, er for meget, så er det på høje tid, at de selv går en tur i en dagligvarebutik og ser, hvad man får for pengene.” (mbp)