Et stærkt kritiseret EU-direktiv ventes i ny version til februar. Arbejdsgiverne ønsker ikke ændringer nu, mens LO gerne ser mere kontrol med social dumping. Europæisk fagbevægelse slås for en ’social protokol’ til sikring af konfliktretten.
Sig: Udstationeringsdirektiv, og folk bliver tomme i blikket. Sig: social dumping og underbetalte polske håndværkere, og folk bliver straks mere interesserede.
Sagen drejer sig om de EU-regler, som har åbnet for udenlandske arbejderes job på danske arbejdspladser. Det sker efter det såkaldte Udstationeringsdirektiv, som regulerer, hvordan udenlandske firmaer kan komme til f.eks. Danmark med egne ansatte. Åbent marked – tak, siger arbejdsgiverne. Social løndumping – nej tak, siger fagbevægelsen.
Nu forbereder EU-kommissionen en ny version af direktivet, skriver Magasinet NOTAT i sit seneste nummer.
Imidlertid er det ikke klart, hvilke ændringer, der lægges op til, skriver magasinet, som henviser til, at der er uenigheder i Kommissionen. Blandt andet om et udspil til en bestemmelse, som garanterer strejkeretten fra den tidligere kommissær, italieneren Mario Monti (nuværende ministerpræsident i Italien).
Udstationeringsdirektivet har mødt modstand fra den europæiske fagbevægelse, ikke mindst efter en række afgørelser ved EU-domstolen i 2007-08, som har undergravet national konfliktret i EU-landene over for udenlandske virksomheder.
Til at imødegå den løndumping, som er blevet følgen af grænseåbningen for arbejdskraft, har den europæiske fagbevægelse rejst krav om en ‘social protokol’ i EU-traktaten, der sætter medlemslandenes arbejdsmarkedsregler over EU's frie marked.
Det danske LO ser frem til, at direktivet bliver mere præcist, og Bernt Fallenkamp, leder af LOs internationale arbejde, siger til NOTAT: – Vi ser gerne, at EU laver en egentlig tilsynsmyndighed, som kan følge den sociale dumping på tværs af grænserne, og vi ser gerne, at medlemsstaterne forpligter sig til årligt at afrapportere til denne myndighed.
Hos arbejdsgiverne mener man ikke, at der er grund til at justere direktivet. Chef i DA, Fl. Dreesen, siger: – Der tror jeg egentlig, at fagbevægelsen skal passe på, at de ikke laver et selvmål. For hvis man laver noget på EU-niveau om konfliktretten, så kan de risikere, at de rent faktisk lukker EU mere ind i det, og jeg har indtryk af, at det ikke er det, de vil. (mbp)
Kilde: Magasinet NOTAT. Læs artiklen – klik her