Løndebat i byggeriet

Hvad koster et stykke arbejde? Det aftales i overenskomsterne, hvordan prisen fastsættes. Der er strid mellem arbejdere og arbejdsgivere, om hvorvidt mindstelønnen er en løndumpingsats eller ej.

Hvad er den rigtige overenskomstmæssige løn? Dansk Byggeri er tilfreds med mindstelønnen, 3F Byggegruppen kalder den holdning ’et diktat’.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Prisen på et stykke arbejde aftales af parterne i overenskomsten. Men hvordan afgøres det, hvad der er den rette aflønning – inden for overenskomsten?

Det strides arbejdsgiverne og arbejderne om dagligt. Senest i en debat i Berlingske (27.5.14), hvor Dansk Byggeris direktør Peter Stenholm ikke mener, at det er social dumping, hvis et af hans medlemsfirmaer lønner for eksempel udenlandske kolleger med overenskomstens mindsteløn.

Ikke social dumping

- Det er rigtigt, at lønnen kan være lavere. Men det, mener vi ikke, er social dumping. Når virksomhederne aflønner inden for overenskomstens rammer, kan man ikke kræve, at de ansatte skal have det samme som danskere, siger direktøren.

Forskellen mellem mindstelønnen på omkring 120 kr. og den startløn, som danskere tilbydes på ca. 160 kr. hos det italienske Trevi, der arbejder på metrobyggeriet, får firmaet til at afvise lønkrav på mellem 180 kr. og 230 kr. i timen, siger Gitte Barfoed, HR-chef hos Trevi til avisen.

Diktat

Hos 3F siger næstformand i Byggegruppen, Palle Bisgaard, at mindstelønnen aldrig har været tænkt som den faktiske løn.

- Hele vores overenskomst er bygget op på vores ret til akkord og prislister, som betyder, at den egentlige løn altid forhandles, siger Palle Bisgaard.

Han mener, at når et udenlandsk firma bruger mindstelønnen som den faktiske løn, så er der tale om et diktat, der undergraver overenskomstens ret til at forhandle.

- Men det er også afgørende, at vi får forklaret vores udenlandske kolleger, som arbejder her, at de har en reel forhandlingsret, som de bør benytte sig af, siger Palle Bisgaard. (mbp)