Malerne er hos malerne

Mesterudlært, akkordsvend, klubformand, næstformand i fagforeningen - og nu formand. Det er den korte historie om Susanne Rasmussens faglige karriere.

Ny formand for Malernes Fagforening i København vil ikke lægge en anden kurs end den, der var lagt, før hun blev valgt. Hvorfor ændre på en faglig kurs, der er god og nødvendig?, spørger hun.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Det bliver ikke sådan, at malerne kommer til at mærke den helt store forskel i deres fagforening, bare fordi den hidtidige næstformand, Susanne Rasmussen, er blevet valgt til formand, siger hun til www.bygsam.dk.

Ikke fordi der ikke kommer til at ske noget. Men fordi den retning, som fagforeningen har fulgt de senere år, er den rigtige, mener hun, og fordi hun som næstformand selv har været med til at udstikke kursen som.

Susanne Rasmussen blev valgt på malernes generalforsamling i marts, da pladsen blev ledig, efter den hidtidige formand siden 2008, Bo Rosschou, gik på efterløn. Og ikke bare har malerne i København fået en ny ’formand’. Hun er også den første kvindelige formand i Byggefagenes Samvirke, hvor hun er kasserer.

- Vi har taget mange tiltag, som man ikke har gjort tidligere, for helt ned i basis at fastholde medlemmerne. For hvis ikke vi selv tror på det, så er der ikke noget tilbage, siger hun.

Ud over fortsat at være langt fremme i en organiseringsindsats, som betyder, at malerfaget blandt de unge i dag har en næsten hundrede procents dækning, er det Susannes opfattelse, at fagforeningen skal genvinde sin position på arbejdsmiljøområdet.

- Vi bliver nødt til at lægge flere kræfter i at styrke vores arbejdsmiljøarbejde, for vi bliver presset på dette område, siger Susanne.

Det sker på den måde, at svendene er presset af social dumping og ikke længere tør stå hårdt på et ordentligt arbejdsmiljø af frygt for, at de bliver valg fra til fordel for udenlandske malere, der ikke stiller krav.

- I fremtiden kommer vi også til at slås med andre arbejdsmiljøproblemer i takt med, at vi skal blive længere på arbejdsmarkedet. Vi er et fag med mange kvinder, og generelt bliver vi slidt ned hurtigere end mænd. Det bliver en stor udfordring om nogle år, siger hun.

Men at slæb slider ikke er noget, hun kun har læst sig til, skyldes, at hun selv har en lang erfaring på arbejdsmarkedet. Hun blev udlært i januar 1985 fra malermester Sv. Aage Petersen i Randersgade. Derefter fulgt over tyve år som akkordsvend. Og næsten ligeså lang tid i det faglige arbejde, der har ført hende frem til i dag at sidde i formandsstolen.

Hun var med til at opbygge det faglige arbejde, først hos Artex og siden i malerklubben hos Pihl&Søn, hvor hun fik formandserfaringer. Fra 2009 kom hun ind i fagforeningen.

Der går en fusionsbølge igennem fagbevægelsen i disse år. Den ser Susanne imidlertik ikke malerne som en del af.

- Vi kunne måske godt finde en plads hos murerne og tømrerne, fordi vi også er meget på byggepladser, men vi var druknet. Så jeg ser malerne hos malerne fremover, siger hun. Det står vi os bedst ved. (mbp)