Undersøgelse viser, at polske arbejdere omfattes af mange forestillinger, som ikke har noget på sig. Diskrimination, siger medlem af Den Faglige Polske Klub i byggefagene.
Polakker kan ikke arbejde selvstændigt, ledes og varetage vanskelige opgaver. Derfor skal de heller ikke have så meget i løn. Det er det indtryk, mange polske arbejdere på job i Danmark mødes med, viser undersøgelser i både Danmark og Norge.
– Det er en slags diskrimination. Samfundets syn på polske arbejdere og mennesker er, at det er dem, der kan betales mindst og ansættes i de dårligste stillinger, siger Maciej Slezak, medlem af Den faglige polske klub under Byggefagenes Samvirke til avisen.dk.
– Selv når en polsk arbejder har de bedste kvalifikationer, er det aldrig ham eller hende, der forfremmes.
Den norske samfundsforsker Jon Horgen Friberg fra Oslo Universitet har undersøgt situationen i Norge. Han konkluderer, at mange polske arbejdere fastholdes i midlertidige og utrygge ansættelser.
Det billede understøtter de resultater, som den danske arbejdsmarkedsforsker Klaus Pedersen fra Københavns Universitet er nået frem til: – De arbejder længere ugentligt, udfører tit og ofte de ringeste arbejdsfunktioner og får dårligere løn, siger han til avisen.dk. (mbp)