Mette F. tilfreds med kompromis om EU-dumping

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er tilfreds med det kompromis mellem 'nye' og 'gamle' EU-lande om bekæmpelse af social dumping, som arbejdsministerrådet blev enige om mandag. Der sikres ret til kontrol af arbejdsvilkår og evt. flere regler, hvis de nuværende ikke er tilstrækkelige, siger hun.

Beskæftigelsesministeren positiv over for EU-aftale om social dumping. Euro-LO er dog fortsat skeptisk, da kontrollen er utilstrækkelig.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Med den aftale, EU's arbejdsministre blev enige om mandag den 9. december, slås det fast, at medlemslandene kun må indføre regler om kontrol med udenlandske firmaer, hvis de er forelagt EU-kommissionen og følger EU's loven.


Det fremgår af den pressemeddelelse, om blev udsendt efter mødet i Litauen. Efter længere tids vanskelige forhandlinger mellem EU-lande, som har meget forskellige syn på, hvilke vilkår, der skal gælde for rejsende arbejdskraft landede man et kompromis.


På to punkter blev der lagt rammer for bekæmpelsen af den sociale dumping, som har været det centrale emne for fagbevægelsen i de ’gamle’ EU-lande siden åbningen af grænser for arbejdskraft i 2004:


- EU-landene må kun indføre administrative forholdsregler og kontroller, der er nødvendige for at sikre effektiv overvågning af om man følger de forpligtelser, der fremgår af EU's udstationerings- og håndhævelsesdirektiver.


- Landene skal sikre, at udstationerede arbejdere kan gøre krav svarende til mindstelønnen gældende over for deres arbejdsgivere, eller højere oppe i byggekæden.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) siger til netavisen Altinget, at hun med kompromisset hæfter sig ved to forhold:

- Dels at vi kan indføre nye kontrolforanstaltninger, hvis vi får behov for det. Dels at det står klart, at RUT-registret (over udenlandske tjenesteydere, red.) kan blive ved med at være en central del af vores indsats mod social dumping. Begge elementer er med, så jeg er grundlæggende tilfreds.

Uenighederne mellem EU-landene deler sig væsentligst mellem de ’gamle’ og de ’nye’ (øst)-lande. De sidste har ønsket lempeligere vilkår for virksomheder fra deres lande, som sender folk på job i udlandet, end de ’gamle’ har haft interesse i, er vurderingen fra ministeren.


- Taget i betragtning de store uenigheder landene imellem, synes jeg, det afgørende er, at der er kommet en aftale, siger Mette Frederiksen.

I europæiske LO er man ikke helt så tilfreds med aftalen. Her siger generalsekretær Bernadette Ségol i en pressemeddelelse:

- På trods af de bestræbelser, som nogle regeringer har foretaget, for at imødekomme vores krav og gå i retning af et mere socialt Europa, lever dette kompromis ikke op til vores forventninger, så vores krav er fortsat på bordet.


Kritikken retter sig imod, at teksten ikke er juridisk klar, da den liste over kontrolmuligheder, som landene kan bruges i bekæmpelsen af social dumping, ikke er åben.


”Arbjdsgivere i ethvert land må være ansvarlige for at sikre betingelserne i love eller kollektive overenskomster (kædeansvar) over for underentreprenører”, hedder det i pressemeddelelsen.

Ministerrådskompromisset skal nu til forhandling med EU-parlamentet, og her håber formand Martin Schulz at kunne forbedre teksten. (mbp)