Nyheder | 1. januar 2012

Ny begyndelse – nye initiativer

Nadeem Farooq (RV)

Fagbevægelsen, arbejdsgiverne og myndighederne tager hul på en indsats for at bremse social dum­ping efter forlig med regeringen og Enhedslisten.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Da deltagerne i Byggefagenes Samvirkes konferencen om social dumping den 18. januar havde sat sig til rette for at høre på politikerne fra regeringspartierne og Enhedslisten, var det ikke mindst indlægget fra den radikale arbejdsmarkedsordfører Nadeem Farooq, der fik lytternes øre til at stritte.

Radikal melding

Han slog sit partis politik fast, at partiets politik er at værne om ‘den danske model’: – Vi hylder arbejdskraftens fri bevægelighed, så vi skal sikre, at det også kan ske. Det er vigtigt, at vi værner om vores lønniveau, at der er ordentlige forhold, og at vi ikke accepterer løndumping, som lægger gift ud for den danske model, sagde Farooq og tog afstand fra social dumping og et arbejdsmarked, hvor der kan findes eksempler på slavelignende vilkår.

– Vi skal stoppe unfair konkurrence, sikre lige vilkår, sikre at fagforeningerne får adgang til virksomhedsoplysninger. Vi er glade for den anti-social dumping-aftale, regeringen har indgået med Enhedslisten. Og jeg er med på at skrue op for den helhedsorienterede indsats med SKAT og politi.

Kvittering fra byggefag

Så klart og tydeligt blev de radikales politik formuleret over deltagerne fra byggefagforeningerne i København på en januar-onsdag, hvor regeringen og Enhedslisten aftenen forinden havde forhandlet om udmøntningen af de 65 millioner kr., der er afsat på Finansloven.

Formand for Byggefagenes Samvirke, Anders Olesen, kvitterede da også straks for den melding, som han fandt var meget væsentlig for mulighederne for at sikre et flertal bag bekæmpelse af social dumping fremover.

Se til Norge

Han slog derudover et slag for, at man i det myndighedsarbejde, der skal iværksættes nu, lod sig inspirere af det erfaringer, den norske fagbevægelse og myndigheder har høstet. Centralt i deres model er, at samle alle de instanser, som har berøring med udenlandske firmaer, der kommer for at arbejde landet i en enhed: – Det skal være sådan, at man har et sted, hvor man kan få alle sine andragender ordnet, når man kommer. Det sikrer bedre kontrol og større service både for firmaerne og for de ansatte.

Redskaber efterlyses

Formand for Malernes Fagforening, Bo Rosschou, gav i sit indlæg udtryk for, at de mange års indsat for at sikre lige vilkår mellem danske og udenlandske arbejdere, står over for nye tider efter valget i september.

Også han understregede, at der er brug for flere redskaber og metoder. Blandt andet et højere oplysningsniveau blandt både arbejdsgivere og ansatte, en indsats som tidligere med en vis succes havde været udført i et samarbejde mellem fagbevægelse, arbejdsgivere og myndigheder. Projektet måtte imidlertid stoppes på grund af manglende økonomiske midler.

Blandt andre redskaber, som er nyttige redskaber, blev det fra flere sider fremhævet, at et ID-kort for ansatte kan hjælpe til at holde de useriøse firmaer ude, sikre de ansattes rettigheder og understøtte kvaliteten i byggeriet.

Krænket murer

Dette sidste aspekt blev også efterlyst fra en deltager. Som murer stødte det ham at se den kvalitet, mange udenlandske såkaldte håndværkere udfører – ligeså meget som det er stødende at kalde Jørgen Ege for læge!, som han formulerede det. (mbp)