Omkring 100 polske kollegermødte op til årets 1. maj-optog. Det er blandt på baggrund af den interesse for fagforeningen, at der nutages initiativ til oprettelseaf en klub for polskehåndværkere på job i Danmark.
Årets 1. maj-optog fra Valby til Fælleparken blev som det plejer – festligt og farverigt. Men ikke bare det. For midt mellem den muntre snak og den glade tale lød der også fremmede stemmer. En flok håndværkerkolleger fra Polen deltog med flag og polsk humør. Endnu et lille skridt i retning af at få organiseret polakkerne blev taget.
Først begyndte de at komme til fagforeningerne som enlige svaler. De var et særsyn, de polakker, som kom for at få hjælp og støtte. Det var de i den første tid efter åbning af grænserne den 1. maj 2004.
Siden da begyndte de i større tal at dukke op på byggepladser, i villahaver og baggårde rundt om i Danmark. De var blevet tudet ørene fuld af deres mestre: hold jer fra fagforeningerne, de vil have jer smidt ud.
Sådan blev også de faglige aktioner mod udnyttelse af polakkerne, som fagforeningerne organiserede, ofte præsenteret i mange medier: fagforeningerne jagter polakker!
Måske ikke så tosset
Men i takt med at mange polakker har oplevet på egen krop, hvordan deres mestre har behandlet dem – ofte ikke bedre end skidt – er der sket et skift i deres indstilling til fagforeningerne: måske er det slet ikke så tosset at forsvare sig, at sikre sig mod udnyttelse og at beskytte sig mod glubske mestre.
Det har nok også hjulpet, at det faktisk er lykkedes fagforeningerne i byggebranchen i flere tilfælde at hente ikke ubetydelige beløb i skyldig løn og anden udebleven betaling hjem til svendene.
Byggefagenes Samvire har haft fokus rettet på at få organiseret kollegerne. Og det er ikke mindst denne indstilling, som nu begynder at vise sig som interesse for at blive organiseret og gå sammen med danske kolleger.
Brug for fagforening
– Der er en kæmpe interesse. Folk vil have saglig information om rettigheder. Men de er bange for at blive smidt hjem af deres mester. Der er brug for et uforpligtende fagligt tilbud, som skal være udgangspunkt for, at folk senere kan tage kampen om faglige rettigheder, siger Bo Rosschou, som er formand for byggefagenes organisationsudvalg.
Udfordringen bliver at få organiseret polakkerne. Derfor bliver der afholdt et møde for polske kolleger lørdag den 16. juni, hvor de første sten bliver lagt til fundamentet i en klub for polske håndværkere på arbejde i Danmark.
Opgaven bliver ikke nem, og den kræver stor tålmodighed. Faglig sekretær i 3F (BJMF), Carsten B. Hansen, siger:
– Jeg tror, vi har fat i den lange ende. Klubben skal være et sted, man kan ty til og få hjælp med problemer. Det kan være lige fra helt banale spørgsmål om, hvor man får et personnummer og til i den anden ende om, hvordan man får den løn, ens mester skylder en.
– Vi ved godt, at nogle mestre forklarer polakkerne, når de skaffer dem en bedre bolig eller noget mere i løn, at det er fordi, firmaet gerne vil yde dem en service. De fortæller dem ikke, at det skyldes, at fagforeningen har tegnet en overenskomst.
Mestrene pynter sig med lånte fjer?
- Ja, og når det går op for polakkerne, ser de anderledes på os. Allerede i dag ringer de eller kommer ind. På den måde kan de se, at vi kan hjælpe dem. De danske kolleger på pladserne kan mange gange også hjælpe polakkerne med at forstå deres lønsedler. Bare det at de selv henvender sig viser, at vi har fået sendt et signal om, at vi ikke er deres fjender. (mbp)