Nyheder | 1. december 2007

Pladsbesøg satte fokus på Østorganisering

I Arbejdermuseet samledes alle pladsgrupperne og aflagde rapport om deres besøg. Informationerne blev indsamlet og indgår nu i den videre faglige organisering.

Et par hundrede organiserede håndværkere fra Bygge­fagenes Sam­virke fik fra de tidlige morgentimer i en storstilet aktion sat spørgsmålet om organiseringen af de uden­land­ske kol­le­ger på dagsordenen.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Rundt om i København kulminerede flere måneders forberedelsesarbejde onsdag morgen den 28. november. Organiserede medlemmer af Byggefagenes Samvirkes medlemsorganisationer og kolleger fra Den Faglige Polske Klub mødtes på centrale steder og delte sig op i mindre tværfaglige grupper.

Herefter gik turen rundt til byggepladser i de ni områder, som byen var delt ind i. Formålet var at skabe kontakt til de udenlandske kolleger og få afdækket de forhold, de arbejder under med hensyn til løn, arbejdstid, bolig, sikkerhed og ansættelse.

I løbet af de tre timer, aktionen varede, blev der besøgt ca. 300 pladser, hvor der arbejdede over tusind udenlandske kolleger. De kom især fra Polen (ca. halvdelen), Tyskland (godt 300) og et par hundrede fra andre lande. Lønnen pr. time gik fra 36 kr. til 275 kr., og arbejdsugen lå med den højeste på 63 timer og til en almindelig arbejdsuge på 37 timer.

Efter pladsbesøgene blev alle informationerne indsamlet for hvert af de ni områder, og sammentalt til ovenstående resultat. I følge formand for samvirkets organisationsudvalg, Bo Rosschou, forestår der nu et større analysearbejde. De mange pladsrapporter bliver gennemgået og de relevante fagforeninger i samvirket følger op på de faglige sager.

‘Ubudne gæster’

Dagen inden pladsbesøgene havde arbejdsgiverne i Dansk Byggeri forsøgt at kaste grus i maskinen. I en pressemeddelelse og med et brev til sine medlemsorganisationer advarede man således mod besøg fra ‘ubudne gæster’ fra en ‘aktivistgruppe’. Det havde dog ikke den store betydning, for kun på fire af de besøgte pladser afviste man samvirkets repræsentanter.

Denne arbejdsgiverindstilling fik formand for samvirket, Anders Olesen, til i sin velkomst til grupperne, da de samledes til møde i Arbejdermuseet midt på dagen, at sige:

– Byggefagenes Samvirke er ikke en ‘aktivistgruppe’, men repræsentere 18.000 bygningshåndværkere og endnu flere, når man tæller lærlingene med. Så mon ikke Dansk Byggeri skulle tage og indse, at der nok står en organisation bag og ikke bare nogen aktivister. Trods Dansk Byggeris forsøg, så lykkedes det ikke at hindre vores pladsbesøg. Adgangen til byens byggepladser, den afgør vi.

Ikke ‘dem/os’, men ‘vi’

Aktionen blev afviklet under overskriften: Ikke på ulige vilkår – alle skal med fagforeningen og var samlet under temaet: Organisér!, og det var netop dette spørgsmål, der gik igennem det opfølgende møde i Arbejdsmuseet i Rømersgade: Hvordan får man organiseret kollegerne på ens egen byggeplads? Bo Rosschou tog dette spørgsmål op i sin tale til deltagerne. Han påpegede, at der er kommet mange udenlandske kolleger hertil, og at det stiller fagbevægelsen over for en stor opgave med at få dem organiseret. Derfor slog Bo Rosschou et slag for at vende tilbage til de gamle faglige rødder for organisering og sagde:

– Hvad betyder det, at vende tilbage til rødderne? Magten skal simpelthen tilbage til arbejdspladserne! Alle fagforeningsmedlemmer på pladsen skal være i fagforening. Det skal ikke være ”dem” og ”os”, men ”vi”, der udgør fagforeningen. Sådan var det, da dette hus (tidligere Folkets Hus, red.) blev bygget af nogle af de allerførste fagorganiserede – og sådan ønsker vi, at det skal være igen. (mbp)

Læs pressemeddelelse fra Anders Olesen om Dansk Byggeris advarsler

Læs Bo Rosschous tale i Arbejdermuseet