Nyheder | 1. november 2008

Rejser østarbejderne hjem?

Med avisoverskrifter som ’Færdigt arbejde – farvel Dan­mark’ og ’Den polske blikkenslager rejser hjem’ presser spørgsmålet om østar­bejdernes rolle på arbejdsmarkedet sig på i lyset af den økonomiske krise. Er de på vej hjem? Det er ikke den generelle vurdering fra frontlinjen på byggepladserne.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

I takt med at krisen bider sig fast, og opbremsningen i byggeriet sætter sig igennem i arbejdsløshedstallene, kommer spørgsmålet om østarbejdernes placering på arbejdsmarkedet i fokus. Det spørgsmål, der rejser sig er: betyder krisen, at firmaerne skiller sig af med deres polske ansatte før de afskediger de danske håndværkere?


I Ekstra Bladet har sekretariatschef Gunde Odgaard for BAT-kartellet (byggefagforbundenes paraply) forklaret situationen således:

– Ledigheden forsinkes af dem, der sidder yderst på vingen som vikarer og vandrende arbejdskraft. De ryger først, og først herefter begynder vi at kunne aflæse nedgangen i ledigheden.

Beholder de bedste

Hos arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen fra Københavns Universitet er vurderingen, at det talgrundlag, der er på nuværende tidspunkt, er meget spinkelt. Men oplysninger fra SKAT viser, at der fortsat kommer udstationerede firmaer hertil.

Dertil kommer, at en undersøgelse han har foretaget viser, at arbejdsgiverne ikke som det første ser på nationalitet, når der skal indskrænkes. De ser på kvalifikation, siger de. Søren Kaj Andersen tilføjer:

– Vi ved fra arbejdsgiverne, at man vil beholde østarbejderne i et eller andet omfang. Så uanset hvordan krisen udvikler sig, vil vi fortsat have østarbejdere. Vi har jo et åbent arbejdsmarked. Og vi ved også, at de udstationerede får en væsentlig mindre løn end danske håndværkere, sådan omkring mindstelønnen.

I Byggefagenes Samvirke siger faglig medarbejder Robert Olejnik, som besøger byggepladser i Københavnsområdet og er med i Den Polske Faglige Klub, at han ikke kan genkende billedet af, at polakkerne er på vej hjem:

– Jeg møder ikke færre folk, når jeg er på pladsbesøg. Her siger folk, at det ikke er noget problem at få arbejde. Det kunne vi blandt andet se på Mønten, hvor der hurtigt blev skaffet nye folk. Og så er der også dem, der arbejder her ‘sort’.

Ingen flugt nu

Kommer man uden for det københavnske område, er billedet af en generel tilbagevenden heller ikke tydelig. I Midtjylland, hvor Ronald Rasmussen arbejder som tolk for BAT-kartellet lyder det således:

– Nej, der er ikke nogen generel flugt af folk, der tager tilbage. Der kan være nogle, som tager hjem, fordi det er årstiden. Og måske på grund af nedgangen. Men de plejer at komme igen til foråret. Vikarbureauerne og danske firmaer, som har lagt sig an på udenlandsk arbejdskraft, har også stadig folk. Det laver de ikke om bare sådan lige.

Hos BAT-kartellet på Sjælland ser tolk, Krystyna Hansen det på denne måde:

– Der er måske nok færre, men det er svært at kontrollere, for de er også blevet mindre synlige. Tidligere kunne man se dem, fordi de kørte på polske plader. Nu kører de i danske firmabiler og har dansk firmatøj. Det viser, at de har lært nogle nye metoder. Men selv om der er færre, er der stadig mange, og problemet er, at ingen følger op på, hvor længe de opholder sig i landet.

Svaret på spørgsmålet om østarbejderne er på vej hjem er altså ikke endnu klart og tydeligt. Men vurderingen fra folk ‘i marken’ er, at endnu er krisen ikke slået igennem som en klar tendens i beskæftigelsen af østarbejdere. Og samtidig stiger ledigheden blandt danske håndværkere. (mbp)