Nyheder | 1. maj 2007

Ritt skal bygge på ordnede vilkår

Henrik Lippert: Vi tager nu kontakt til kommunen. Man kan frygte, at de østeuropæiske forhold er helt urimelige.

Sam­vir­ket vil rejse løn- og arbejdsvilkår for håndværkerne på boligmodulerne i det store boligprojekt, kendt under udtrykket ’Ritts boliger’. Næst­for­mand i sam­vir­ket, Hen­rik Lip­pert, svarer på syv skarpe spørsmål.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Ritts boliger bygges af baltiske håndværkere til løn under dansk niveau. Boligerne flyttes hertil og samles. Hvordan ser I på den model?


– Jeg er bange for, at man bygger – populært sagt – husvildebarakker. Første spørgsmål: er det kvalitet? Jeg kan ikke udtale mig om, hvorvidt kvaliteten er i orden eller ej. Erfaringsmæssigt vil jeg dog nok rejse nogle spørgsmålstegn.

– Næste spørgsmål: løn- og arbejdsforhold, der hvor man får produceret. Vi har det jo allerede med fødevare og tøj. Alle kan formentlig huske tv – og jeg skal ikke specielt hænge Dyne-Larsen ud – hvor man så de arbejdsbetingelser folk, der lavede billige håndklæder, havde. Nu gælder det altså også boliger.

I vil arbejde for, at kommunen indføjer klausuler om arbejderrettigheder og sociale klausuler. Hvad gør I for at sikre, at det også gælder for boligmoduler, der er bygget i udlandet?

– Vi sætter turbo på den hensigtserklæring, vi har vedtaget.

Hvad vil det sige ‘at sætte turbo på’?

– At tag kontakt med kommunen og forsøge at rejse det ad politisk vej.De aftaler, der er med den baltiske entreprenør, har I ikke været inde over?

– Det er mig ubekendt.

Det, du nu vil gøre, er at tage denne sag op i forhold til Københavns Kommune?

– Ja, det bliver vi jo nødt til. Det, man kan frygte, er, at de polske eller østeuropæiske forhold er helt urimelige.

Hvis det kom så vidt, at projektet får produceret alle modulerne i østlande, hvad får det af betydning for jeres indstilling?

– Ikke noget. Forholdene, uanset land, må være i orden.

Kunne det gå så vidt, at de danske håndværkere, der skal montere modulerne her, lægger murerskeen?

– Det tør jeg ikke svare på. Men jeg har indtryk af, at i lignende tilfælde er det fabrikkerne, der sender folk ud. Hvis de gør det, så er det overenskomstmæssige forhold og ikke hjemlandets aftaler. (mbp)