Nyheder | 1. november 2009

Rumænere på Bellahøj

De syv rumænere er henvist til at bo samme sted, som du arbejder.

En udlandsdansker, et mystisk firma og syv rumænere – så har man opskriften på en faglig sag, som stiller spørgsmål ved myndighedernes kontrol af arbejdsvilkår. Malernes Fagforening forsøger at få overenskomst.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Bag en dør i mørke har to rumænske bygningshåndværkere gemt sig, da der er besøg på deres arbejdsplads af repræsentanter for byggefagene.

Det er tidlig morgen i midten af november. Flere hundrede byggefolk er taget på pladsbesøg i København. Et af stederne er på Bellahøj. Her kigger Rasmus Gunnarsson, næstformand i Malernes Fagforening, inden for i ejendommen Bellahøjvej 129.

Fine forhold

– Jeg møder en mand, som taler dansk. Han er formand for det sjak af syv rumænske arbejdere, som går på en renoveringsplads på adressen. Det viser sig, at de også bor samme sted.

– Så spørger vi til, hvordan de bor og får at vide, at de har nogle fine forhold med spisestue osv. Det viser han frem, og her møder vi nogle af de ansatte rumænere. De bor, sover og spiser i et par lokaler, som udgør stueetagen. I spisestuen er der også redt op med en sovesofa.

– Jeg spørger, hvad der er bag nogle lukkede døre, og får lov at kigge ind. Og her i bælgmørke står pludselig to rumænere bag døren og gemmer sig.

– Det lugter langt væk af sort arbejde og snyd. Derfor har vi også anmeldte pladsen til både SKAT og politiet. Men jeg undrer mig over, at jeg end ikke har fået en bekræftelse på anmeldelse, siger Rasmus Gunnarsson.

Ulovligt stillads

Efter besøget har Arbejdstilsynet været på besøg på pladsen. Her blev der givet påbud om at lave om på et stillads, som på flere områder var ulovligt opsat, fortæller Rasmus Gunnarsson.

Han nævner blandt andet, at det ikke har den nødvendige skiltning, at det ikke er bygget til den vægt, der udføres arbejde på, at der mangler fodlister og flere andre forhold.

– Vi kunne have håbet på, at Arbejdstilsynet havde været noget mere grundige og kigget på de forhold, der er med beboelse på byggepladsen. Men de kiggede alene på stilladset. Det forstår vi ikke.

Udlandsdansker bag byggeriet

Bag det hele står en udlandsdansker i Malaga i Spanien, Niels Dahl. Han har et ejendomsinvesteringsselskab dernede, forklarer Gunnarsson.

KP Entreprise har fået frist til at underskrive en overenskomst til mandag den 23. november kl. 12 . Er det ikke sket, bliver firmaet blokeret, ligesom det selskab, der står som hovedentreprenør, Andersen og Hebel, er blevet det.

– Vi har nu sendt en tiltrædelsesoverenskomst til det firma, som angiveligt står for byggeriet, Andersen og Hebel. Det har hyret KP Entreprise. Men vi har ikke kunnet finde noget CVR-nummer på firmaet, og det er heller ikke opført i det såkaldte RUT-register.

– Det har ikke været nemt at finde ud af denne sag, siger Rasmus Gunnarsson, som har søgt at spore KP Enterprise på dets opgivne adresse. Men uden held. Det var heller ikke muligt at tale med rumænerne, de kunne hverken engelsk, tysk eller andre sprog. Og deres danske formand ville ikke fortælle, hvordan de var ansat.

Kan det tænkes. at Kristian Pedersen i KP Entreprise i virkeligheden er danskeren på pladsen?

– Det ved vi ikke, men det kan da godt være. Han undlod at fortælle, hvad han hed, selv om jeg spurgte om det. (mbp)