Sikkerhedskonflikt på Panum-byggeplads

Blokerede adgangsvej, manglende vinterforanstaltninger, snublefare og fare for spidning på armeringsjern - det var nogle af de forhold, som Byggefagenes Sikkerhedsfolk og arbejdsmiljøfolkene på Panum-byggepladsen i København mødte, da de gennemgik pladsen tirsdag.

En gennemgang af den store universitetsbyggeplads viste graverende sikkerhedsfejl og mangler. Vi finder os ikke i mere, siger sikkerhedsbyggemand.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Ingen vinterforanstaltninger, selv om fristen den 1. oktober er overskredet, blokerede adgangsveje, fare for spidning på armeringsjern og boltender, manglende rækværk på tagetage, snublefare på betondæk, farlige strømføringer.

Listen over forhold, som sikkerhedspatruljen fra Byggefagenes Samvirke mødte, da man tirsdag var på en rundtur på opførelsen af det nye Panum-institut i København indeholdt blandt andet disse sikkerhedsmangler.

Det siger Freddy Ridderhaugen, der sammen med tre samvirke-kolleger og arbejdsmiljørepræsentanter fra arbejdspladsen var rundt.

- Vi gennemgik pladsen på sædvanlig vis, og opfordrede også sikkerhedskoordinatoren Anette Tulinius til at deltage. Det ønskede hun ikke, og da vi efterfølgende ville aflægge rapport, nægtede hun at modtage den, fortæller Freddy Ridderhaugen og uddyber:

- Det mest graverende, vi så, var en polsk arbejder, som sad på kanten af en skakt. Han havde en sele på, der var fem meter lang og lå kvajlet op ved siden af ham. Hvis han var faldet gennem skakten og de fem meter ned, var han død af faldet.

Bygsam.dk har forsøgt at få en kommentar til, hvorfor Anette Tulinius ikke ville deltage i sikkerhedsrunderingen og modtage rapporten, men uden held.

Ved en tidligere lejlighed har Arbejdstilsynet besøgt pladsen og konstateret, at der blev kørt med kran hen over områder, hvor der går folk og arbejder, uddyber Freddy Ridderhaugen. Det var dog ikke tilfældet denne gang, da der på grund af kraftig blæst ikke blev anvendt kraner.

Det har gennem nogen tid været vanskeligt at nå til en fælles forståelse med Anette Tulinius om adgangen til byggepladsen. Hertil siger Freddy Ridderhaugen:

- Vi finder os ikke i, at vi modtager klager fra sikkerhedsfolkene på pladsen og at vi så ikke kunne komme ind og kontrollere de pågældende forhold.

Efter sikkerhedsrunderingen tirsdag blev det aftalt med bygherre, at der snarest skal afholdes et møde mellem parterne. Det er Freddy Ridderhaugen tilfreds med for nuværende, siger han til bygsam.dk (mbp)

Opdatering 22. oktober 2014: Sikkerhedskoordinator Anette Tulinium siger 14. dage efter besøget til bygsam.dk dags dato, at hun ikke kunne deltage i runderingen, da det ikke var aftalt på forhånd. "Jeg kan jo ikke bare smide, hvad jeg sidder med".

Hun henviser til, at bygherren har foreskrevet, at sikkerhedsforholdene kontrolleres af myndighederne, dvs. Arbejdstilsynet. Og hun har iøvrigt ikke viden om, hvad der kom ud af sikkerhedspladspatruljens besøg.

Hun forklarer, at hendes sene tilbagemelding skyldes tekniske problemer med at aflytte sin telefonsvarer.