Skab gode sikkerhedsvaner i byggeriet

Jørn Erik Nielsen (BAT-kartellet) (tv.) opfordrede til, at regeringen og Enhedslisten satte indførelsen af et ID-kort for ansatte på byggepladserne på dagsordenen igen. God ide, sagde beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Men hun ville ikke blande sig i de aktuelle OK-forhandlinger, hvor hun forstod, at netop et ID-kort var på forhandlingsbordet.

Stor plan for alle parter i byggeriet sætter sikkerhed og arbejdsmiljø højt på stilladset.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Med 50 initiativer på programmet blev et historisk bredt samarbejde i byggeriet mellem alle parter – bygherre, arbejdsgivere, rådgivere, fagforeninger og Arbejdstilsynet – lanceret fredag den 10. januar 2014.

Det skete på et stillads over en byggeplads på Frederiksberg, hvor beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) fra en opstillet Europa-palle trak perspektiverne i en øget indsats for sikkerhed op. Under vinklen: Det er bedre at forebygge end helbrede, lagde ministeren vægt på, at det ikke mindst er nødvendigt i forhold til de unge, at der gøres en indsats.

Sikkerhedskultur blandt unge
- En af de største opgaver er at få skabt en kultur blandt de unge, hvor sikkerhed bliver en helt naturlig del af det at gå på arbejde. Uden at det skal blive ’curling’-unge, så skal der skabes gode vaner, dog skal det ikke tage ansvaret fra den enkelte, sagde ministeren.

Sikkerhedsplanen er blevet til som et resultat af finanslovsaftalen for 2013 mellem regeringen og Enhedslisten. Her blev forligsparterne enige om at samle alle byggeriets parter til et fælles udviklingsarbejde.

Jørn Erik Nielsen, formand for arbejdsmiljøudvalget i byggeforbundene - samlet i BAT-kartellet - sprang også op på palle og slog et slag for planen.

- Vi har i BAT-kartellet beregnet, at en arbejdsulykke koster 30.500 kr. i gennemsnit, og samlet set bliver der brugt ni milliarder kr. på arbejdsulykker. Det penge kunne i stedet bruges på forebyggelse.

Som ministeren fremhævede Jørn Erik Nielsen også indsatsen over for de unge i håndværksfagene som en vigtig opgave.

ID-kort på bordet igen
Afslutningsvis sendte han en direkte opfordring til regeringen og til Enhedslisten, som på pressemødet var repræsenteret af partiets arbejdsmiljøordfører Jørgen Arbo-Bæhr:

- Tag nu og giv det ID-kort, som lå klar i den finanslov, som ikke blev til noget, en tur rundt i manegen igen, sagde han og henviste til, at et af de punkter, som regeringen og Enhedslisten var nået til enighed om, var indførelse af et lovfæstet ID-kort, som alle på en byggeplads skal have udstedt. Forslaget blev ikke til noget, da forhandlingerne brød sammen, og regeringen i stedet for en aftale med Enhedslisten indgik forlig med de borgerlige.

Til bygsam.dk sagde Jørgen Arbo-Bæhr på Jørn Erik Nielsens opfordring, at Enhedslisten bestemt var villige, og man ville også pege på, at finansieringen kunne findes i forebyggelsesmidlerne.
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen svarede, at et ID-kort er en god ide. Men da der er overenskomstforhandlinger, ville hun ikke kommentere på opfordringen.

- Som jeg har forstået det, så er ID-kortet på bordet under overenskomstforhandlingerne. Det er min principielle holdning ikke at kommentere på noget, der foregår under forhandlingerne mellem arbejdsmarkedets parter.

Men hvis man ikke her bliver enige om et ID-kort, vil I så tage spørgsmålet op igen?

- Det er min principielle holdning ikke at kommentere på, hvad der foregår under forhandlingerne mellem arbejdsmarkedets parter, svarede ministeren.

Da journalisten fra byggeriets dagblad Licitationen spurgte, om ikke det var bedre, at et ID-kort blev indført gennem lovgivning, så det omfattede alle og ikke kun de overenskomstdækkede, gentog ministeren:

- Det er min principielle holdning ikke at kommentere på, hvad der foregår under forhandlingerne mellem arbejdsmarkedets parter. (mbp)

Se hele handlingsplanen – klik her. Få en hurtigt overblik på hovedpunkterne – klik her.