Har britisk skandale om sortlistning af bygningsarbejdere tråde til Danmark?
I England ruller en sag om organiseret registrering og sortlistning af bygningsarbejdere igennem tre årtier. De sortlistede har organiseret sig i et netværk, Blacklist Support Group, BSG, og har rejst krav om erstatning på 17 mio. pund for tabt arbejdsfortjeneste.
Organiseret registrering og sortlistning af engelske arbejdere har dokumenterede tråde helt tilbage til 1919, hvor den første sammenslutning af firmaer blev stiftet. Som skud på stamme blev The Consulting Association, TCA, dannet i 1993 og fungerede frem til 2009, hvor databasen blev beslaglagt af myndighederne.
Skiftende direktører fra store virksomheder har haft formandsstolen i TCA, og det er her, Skanska kommer ind i billedet. Fra 2002-2003 var Stephen Quant fra Skanska formand.
3.400 sortlistede
Netværket har rejst krav mod det store engelske entreprenørfirma Sir Robert McAlpine, som har stået for bl.a. opførelsen af det olympiske stadion i London. Byggefolkene hævder, at firmaet ulovligt har indsamlet oplysninger om 3.400 arbejdere til en database.
Dokumenterne i databasen indeholder oplysninger om medlemskab af fagforening, relationer, venskaber og politiske anskuelser, foruden overvågningsoplysninger.
Netværket stiller nu krav om, at de virksomheder, der er skyld i arbejdernes manglende muligheder for at søge arbejde og tjene penge, stilles til ansvar.
Kender du det?
Har du også hørt, oplevet eller fået viden om sortlistning i Danmark, så hører vi meget gerne fra dig. Skriv til: lotte.ott@3f.dk (-lott)