Nyheder | Arbejds­mar­ked | 21. august 2017

Social dumping-kontrol i København søger folk

Nyt team skal fra nytår kontrollere løn- og arbejdsforhold på kommunens projekter, lærepladser og indkøb.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Kommunen er København største arbejdsgiver, og der skal være fair arbejdsforhold og lige konkurrenceforhold. Det er målsætningen fra politisk hold på rådhuset. Derfor annonceres der nu efter 3-4 konsulenter, som fra nytår skal indgå i et team, som skal ’udvikle og drive kommunens indsats mod social dumping’, som det hedder i et opslag.

For nogle år siden lagde kommunen kontrollen ud til Bureau Veritas, som arbejdede efter en såkaldt ’stikprøvemodel’, hvor der blev udvalgt forskellige arbejdspladser til kontrol og hvor forholdene blev undersøgt gennem besøg og på skriftligt grundlag.

Denne model er siden blevet evalueret af et eksternt forskerhold fra Aalborg Universitet. På baggrund af den undersøgelse har kommunen besluttet at tage kontrollen ind i eget regi. Og det er dertil, der nu søges medarbejdere.

David Salomonsen, chef for det nye team, siger til bygsam.dk, at man vil bygge sin nye praksis op på en højere grad at tilstedeværelse på bygge- og arbejdspladserne.

- Vores indsats vil koncentrere sig om brancher, hvor vi vurderer, der kan være problemer med social dumping. Det er i dele af byggeriet, nedrivning, service, rengøring, transport for eksempel, siger David Salomonsen.

Han tilføjer, at der bliver tale om udkørende kontroller, som skal være i tæt kontakt med arbejdspladserne og på den baggrund foretage vurderingen på pladserne.

Et område, som også kommer ind i teamets opgaver, er de uddannelsesklausuler, som skal sikre, at der bliver taget elever og lærlinge ind på projekter, som udføres for kommunen.

- Vi vil gerne være tilstede på for eksempel byggemøder, så vi kan finde de dele af en entreprise, hvor der kan komme en elev ind.

De folk, som teamet efterlyser ansøgninger fra, kan både være med akademisk samfundsvidenskabelig baggrund og fra for eksempel håndværksfag.

- Vi er meget interesseret i at få sammensat et team med praktisk erfaring, som finder det naturligt at gå ind på en byggeplads og som kender til, hvad der foregår. Det kan for eksempel være folk med en sikkerhedsuddannelse eller folk fra Arbejdstilsynet eller lignende.

Chefen understreger, at der er gjort nogle erfaringer med dette her for eksempel på metroen og også fra en tilsvarende ordning i Odense kommune. Men ud over det, er der ellers ikke så meget erfaring at trække på.

- Vi skal bygge på noget nyt op, så vi har brug for erfaringer fra flere sider, siger David Salomonsen. (mbp)

Der er ansøgningsfrist den 5. september. Se ansøgningsskemaet – klik her