Nyheder | 1. oktober 2009

Social dumping på skolerenovering på Amager

Arbejdsløse bygnings- håndværkere aktionerer ved Amager Fælleds Skole for at sikre, at der ikke sker social dumping på ombygningen af en kommunal skole.

Arbejdsløse byggefolk stiller krav om sikring af danske overenskomster på København kommunes omfattende skolerenoveringer. Børne- og ungeborgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF) bakker op og spiller bolden videre til skole- og fritidsborgmester, Pia Allerslev (V).

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Under overskriften ‘Vi bygger om til byens børn’ er et omfattende projekt i gang på 45 københavnske skoler. Udbedring af nedslidte bygninger, forbedring af indretning og bedre anvendelse af lokaler er formålet. Flere projekter er allerede afsluttede, men et af stederne, hvor der fortsat bygges om og renoveres, er Amager Fælled Skole på Sundholmsvej.

Her mødte arbejdsløse bygningshåndværkere op onsdag den 21. oktober for over for børne- og ungeborgmester Bo Asmus Kjeldgaard at understrege, at der er noget galt, når arbejdet ikke udføres efter danske overenskomster.

Borgmesteren, som var på besøg i anledning af en prisoverrækkelse på grund af skolens integrations- og skolearbejde, mødtes med de arbejdsløse i skolegården og udtrykte sin fulde støtte til kravet om ordnede forhold på kommunens byggepladser.

– I skal have tak for, at I sætter fokus på dette, sagde borgmesteren, der delte et brev ud til de arbejdsløse, som han havde skrevet til den ansvarlige borgmester for renoveringerne, nemlig Venstreborgmesteren Pia Allerslev.

I brevet hedder det: ”Jeg går ud fra, at du ligesom jeg, mener, at der skal være rene linjer på kommunens byggepladser, hvorfor jeg på baggrund af ovenstående gerne vil have oplyst, hvordan Københavns Ejendomme i sit aftalegrundlag sikrer, at arbejderne udføres i overensstemmelse med danske overenskomster, arbejdstidsregler, sikkerhedsbestemmelser mv.”

Bo Asmus Kjeldgaard ønskede de aktionerende arbejdsløse god kamp og forklarede, at han i brevet til Pia Allerslev have bedt hende om en forklaring på, hvad det er, der foregår på skolernes ombygninger.

– Jeg lover at forfølge denne sag, og vi har allerede i Borgerrepræsentationen vedtaget, at der skal være ordnede forhold på kommunens arbejder, sagde han.

Social dumping

Det er det danske firma J. O. Pedersen, som står for en del af arbejdet. De har hyret et murerfirma, CC Fliser, til at lave flise- og vådrumsarbejde. Og dette firma har igen hyret to tyskere – en far og en søn fra Rostock.

De to har ifølge faglig sekretær i Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF), Mattias Tesfaye, en aftale om at udføre arbejdet for 240 kr. pr. kvadratmeter.

– Det kan en dansk murermester slet ikke konkurrere med, siger han til www.bygsam.dk. Han anser det for social dumping.

– De siger, at de får 25 Euro pr. kvadratmeter flise, og otte Euro pr. kvadratmeter vådrum. De ser det ikke som social dumping, for de sammenligner det med, at de i Tyskland ville få 18 Euro for det samme arbejde. Det er her, vi har problemet, siger Mattias Tesfaye og forklarer, at fagforeningen nu undersøger, hvordan man ret fagligt kan komme videre med sagen.

www.bygsam.dk har talt med Kasper Jacoby, projektchef i Københavns Ejendomme, som nu vil undersøge den konkrete sag.

Generelt er det sådan, at kommunen i sine kontrakter med hovedentreprenører har indskrevet en social klausul, som betinger, at arbejdet ikke på udføres på ringere vilkår end de 'på egnen gældende'.

Seks andre tyskere nu i fagforening

Et andet sted på renoveringsbyggepladsen lykkedes det for BJMF og Træ-Industri-Byg (TIB) i dag at få tegnet seks nye medlemmer. Det drejer sig om nogle andre tyske håndværkere, som laver tagarbejde for firmaet Jysk Tag.

Dette firma indgik tidligere på ugen overenskomst med fagforeningen, og folkene er nu organiseret i henholdsvis BJMF og TIB, oplyser Mattias Tesfaye. (mbp)