Nyheder | 1. marts 2010

Stadig sikkerhedsproblemer på udenlandske pladser

Freddy Ridderhaugen: – Der er fortsat store problemer på useriøse bygge- pladser, oftest hvor der går udenlandske firmaeruden styr på forholdene.

Øget fokus på bygherrens ansvar for sikkerheden har ført til fald i arbejdsulykker på danske byggepladser. Det vurderer sikkerhedsmand i Bygge­fagenes Sam­virke som grunden til, at der er færre ulykker. Men der er fortsat problemer på useriøse pladser med udenlandsk arbejdskraft.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Tallene taler et iørefaldende sprog: i 2009 var året med de færreste dødelige ulykker på byggepladser siden 2006. Otte mennesker mistede livet og anmeldte arbejdsulykker så på 42.561 tilfælde. i 2008 var der ca. 7.000 flere tilfælde.

Direktør i Arbejdstilsynet, Jens Jensen, er en tilfreds mand. Han siger i en pressemeddelelse:

– Det er en meget glædeligt, at udviklingen i antallet af ulykker sidste år peger på et markant fald. Et fald på 14 procent og 7.000 færre ulykker er et meget positivt og vigtigt resultat.

Først og fremmest fordi det betyder, at en masse mennesker sidste år simpelthen undgik at komme til skade på deres arbejde. Det er godt både for den enkelte, for virksomhederne og for samfundet.

Også formand for byggefagenes sikkerhedsudvalg, Freddy Ridderhaugen, er tilfreds og fremhæver, at der med skærpet bygherreansvaret – gennem en hjælpende hånd fra EU – er sket en opstramning, som har hjulpet til et større fokus. Hertil kommer, siger han, at en del af faldet nok også skal tilskrives den nedgang i byggeriet, som krisen har medført.

Hjælpende EU-hånd

– Vi har hele tiden haft det som vores fokus, at der skal være
en hovedansvarlig for sikkerheden, nemlig bygherren. I dette tilfælde har vi været heldige at få en hjælpende hånd var EU, siger Freddy Ridderhaugen.

Han henviser til, at den stramning af bygherreansvaret, som er sket i Danmark, efter pres fra EU, her betydet, at der nu skal udpeges en sikkerhedskoordinator inden et byggeri påbegyndes, så der fra starten er styr på sikkerheden.

Når det derudover er lykkedes i Danmark at styrke arbejdsmiljøindsatsen, så skyldes det ifølge sikkerhedsformanden, at der er en – sammenlignet med i en række andre lande – god organisering på byggepladserne i Danmark. Det betyder, siger Freddy Ridderhaugen, at man har kunnet følge op på sikkerheden.

– I modsætning til hovedparten af de europæiske lande, hvor tingene på byggeområdet flyder, og hvor det derfor er nødvendigt med en forholdsvis markant indsats gennem lovgivning og stramme krav fra EU. Der er det nødvendigt med nogle ordentlige kæppe for overhovedet at se en lille effekt, siger Freddy Ridderhaugen.

Der, hvor problemerne på de danske arbejdspladser dukker op, er ifølge Ridderhaugen på de pladser, som de useriøse – ofte udenlandske – firmaer står for.

– Det er vores klare fornemmelse, at på disse pladser bliver der ikke indrapporteret om arbejdsulykker, tilføjer han.

Nyliberal svækkelse

I den modsatte ende af EU's arbejdsmiljøpolitik er det forslag, som netop nu er til debat i Folketinget. Den udvander sikkerhedsarbejdet i virksomhederne, siger Freddy Ridderhaugen:

– Det, de kommer med nu, er en svækkelse, som betyder, at sikkerhedsmøderne skæres ned til en gang årligt, og at der ikke skal tages referat. Det er et udtryk for en nyliberal politik, hvor man vil fjerne så mange hindringer som mulig, der gør det ‘besværligt’ for firmaerne. (mbp)