En faglig konflikt på en byggeplads på Nørrebro viser, at der er behov for optrapning af indsatsen mod social dumping og kriminelle kræfter i byggebranchen.
Formand (konstitueret) for Byggefagenes Samvirke, Claus Westergreen, udtaler:
- Denne konflikt er blot det seneste eksempel på, at social dumping er et så alvorligt problem, at det kalder på politikernes indsats. Der er tale om, at en arbejdsgiver udsætter sine ansatte for horrible arbejdsforhold med arbejde i kulde, mørke og under livsfarlige forhold.
- Vi ønsker et organiseret arbejdsmarked i byggeriet, hvor der kan indgås overenskomster og aftaler efter ’den danske model’. Men det er helt tydeligt, at det er der skumle kræfter i branchen, der ikke ønsker.
- Det, vi har oplevet, er, at myndighedernes kræfter er skåret ned de seneste år, og at juridiske redskaber, som tidligere var til rådighed, blev fjernet under den tidligere regering. Når sådan noget sker, vokser der naturligvis ’kreative’ kriminelle kræfter frem, som udnytter situationen.
- I Byggefagenes Samvirke har vi mange gange råbt op om problemerne. Ikke bare i Danmark. Vi har sammen med vores kolleger i de øvrige nordiske storbyer forsøgt at nå politikerne i Nordisk Råd, så vi kan få en samlet indsats mod kriminelle i branchen.
- Hvis ikke politikerne fanger signalerne nu, så går de med lukkede øjne ned ad en vej, hvor det er den kriminelle ’tredje part’, der undergraver ’den danske model’.
- På mandag den 9. december indledes forhandlingerne om næste års byggeoverenskomster på Nørre Vold i København kl. 10. Det er det organiserede arbejdsmarked, der vil have regler og aftaler, vi ser der. Det er sådan, vi vil have det.
- Den aktuelle konflikt er, hvad der kan ske, når skruppelløse bagmænd får lov at tage over. Det er ikke det, vi vil have. Politikerne må derfor sikre, at SKAT, Arbejdstilsyn og politi får de ressourcer, der er nødvendige for at holde den kriminelle ’tredje part’ uden af arbejdsmarkedet.
Ovenstående udtalelse fremsættes efter møde i Forretningsudvalget i Byggefagenes Samvirke mandag den 2. december 2019. Yderligere kommentarer fra Claus Westergreen på: 40 82 52 64