Regeringen og Folketinget må sikre, at smitten ikke igen får lov at gribe om sig i de indkvarteringer, som vandrende arbejdere på job i Danmark bor under. Der må vedtages effektive kontrolinitiativer, som sikrer mod smittespredning og fup og snyd på et gråt boligmarked i en svær tid.
Med den nye mere aggressiv Omicronvirus i omløb, er der grund til at få genindført og tilpasset de indkvarteringsregler for vandrende arbejdere. Alt andet vil være sundhedsmæssigt ansvarspådragende, siger formand for Byggefagenes Samvirke, Henrik Juul Rasmussen.
Hen over foråret besøgte vi i Byggefagenes Samvirke sammen med politikere og boligminister Kaare Dybvad en række af de tilrejsende arbejderes indkvarteringer. Desværre var det mere reglen end undtagelsen, at forholdene var elendige uden mulighed for ordentlig hygiejne, for at overholde afstandskravene, for redning ved brand, ja i det hele taget var det for tæt, uhumsk, dårligt og for dyrt.
Indkvarteringsloven fra februar 2021 blev i første omgang forlænget fra i sommers frem til oktober, hvor den ophævede sig selv, da solen gik ned.
Men nu har smitten desværre indhentet os. Derfor vi kræver vi at regeringen og folketingets partier træder i karakter og skaber rammer, som kan beskytte ikke alene kollegerne fra udlandet, men alle på byggepladserne og andre brancher, som anvender tilrejsende arbejdere.
Vi skal gøre alt for at komme så smertefrit igennem denne nye udvikling. Med de bekymrende smitte- og vaccinationstal, der er i flere af de lande, som kollegerne kommer fra, er der ekstra grund til at sikre de bedste vilkår for at smitten ikke griber yderligere om sig.
Derfor har vi flere forslag til at styrke indsatsen, så vi i fællesskab kan få skabt sikre og trygge arbejds- og boligforhold.
Krav:
· Der skal sættes ind med oplysning på forståelige sprog om krav til sundhed, hygiejne, afstand og forbedrede boligstandarder (bl.a. 1 værelse pr. person). Myndighederne (kommuner, Arbejdstilsyn, Skat mv.) må føre kontrol med indkvarteringerne, både dem, arbejdsgiverne stiller til rådighed og dem, som formidles ad private kanaler.
· Firmaerne skal oplyse i Register for Udenlandske Tjenesteydere (RUT), hvor dets ansatte bor, hvem der bor hvor, hvor længe de bor på stedet og hvem, der har ansvaret for boligen.
· Der er behov for, at kommuner og myndigheder får den nødvendige lovgivning og ressourcer, så der kan foretages kontrolbesøg og stilles krav til boligens standard.