Nyheder | 1. juni 2007

Svendene er de vigtigste

Anders Lange:

Fokus skal flyttes ud i skurene. Det siger faglig tømrersekretær Anders Lange. Der er brug for et holdningsskift i fagbevægelsen.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Medlemsflugt. Rotter forlader synkende skude. Grundlaget smuldrer. Når dommedagsvisionerne tegnes op for fagbevægelsen, spares der ikke på alarmklokkerne. Faktum er det da også, at der bredt set er faldende medlemstal. Udfordringen er at vende dette fald.

Det var til diskussion på en konference arrangeret af TIB afd. 9 tirsdag den 29. maj i Valby. Her var knap 50 svende og faglige sekretærer samlet. BS Nyhedsbrev har slået en klo i Anders Lange, faglige sekretær i TIB 9, for at høre hans bud på et alternativ.

Man ændrer os

Som et træk i tiden ser Anders Lange en tendens, der strømmer rundt i samfundet. Den får folk til at shoppe mellem fagforeningerne, som var de tv-kanaler.

– Fra politisk hold arbejder man med at ændre os fra borgere og arbejdere til forbrugere og vores egne entreprenører. I dag er det de færreste, der vokser op og bliver det samme som deres far. De traditioner får man ikke med modermælken mere. Nu skal fagforeningen selv ud og orientere.

Hvordan kan svend A, B og C være aktiv?

– Går en svend i et stort akkordsjak er hans rolle måske at være akkordholder eller formand eller sikkerhedsmand eller noget helt fjerde. Men i hvert fald at være meget engageret i arbejdet, siger Anders Lange.

Et andet eksempel er, hvis firmaet mister penge ved dårlig logistik og planlægning. Der kan tillidsmanden sige: Der er penge til overs, hvis vi i stedet for en trælast, som altid placerer tingene 200 meter forkert, bruger en, som placerer dem rigtigt.

– De penge vil vi selvfølgelig have andel i. "Ikke alle sammen, du skal også have, kære mester, men vi skal også have del i dem".

En tredje rolle kan være som udreder af et dårligt arbejdsklima svendene indbyrdes, eller sikre relevant efteruddannelse til svendene.

– Det vigtigste er at finder det, som passer til en selv, til firmaet og overenskomsten. Det med at sikre det, man skal have ifølge overenskomsten og at arbejdsmiljøet er i orden, det er noget at tage fat på.

Mindre på kontor og mere overbevisning

Hvad er de største problemer og udfordring?

- Flere ting. En hulens masse uorganiseret udenlandsk arbejdskraft. Det tager tid. Også traditionelle medlemmer, som siver, tager langt tid. Det er også en ændring i hovedet på os selv. Både på bureaukraterne på kontorerne og på svendene.

Bureaukraterne skal lægge opgaver, som svendene kan gøre, fra sig, mener Anders Lange. Svendene kan ofte selv løse faglige sager om erstatning osv.

– I forhold til organiseringen er det svendene, der er de vigtigste. De kender pladsen og kan sætte firmaet eller svendene stolen for døren.

Et område, hvor svendene har langt bedre fat, er, når der skal overbevises om fagforeningens nødvendighed.

– En faglig sekretær vil af udmeldt ses som en fjende, hvorimod en makker, man har gået sammen med de sidste to-tre år, vil man høre efter.

Der skal være plads til, at en kollega laver en svipser og melder sig ud. Han skal kunne komme tilbage uden et møgfald, mener Anders Lange.

– Men har man prøvet overtalelse, og det er spildt, så skal man også være villige til at bruge forskellige virkemidler. I et akkordsjak bestemmer flertallet, hvordan overskuddet skal fordeles. De svende, der ikke er i fagforeningen, skal ikke nyde de fordele, der ligger i overskuddet, siger Anders og nævner, at man også kan forsøge at overbevise firmaet om, at en uorganiseret ikke fungerer godt i samarbejdet.

– Det vigtige er, at det er svendene, som gør det. Det er dem, der tættest på, og er bedst til at overtale. (mbp)