Løndumping, skattefusk og kædeansvar var på dagsordenen, da byggefolk fra begge sider af Øresund holdt den 16. konference i Malmøs Folkets Hus.
I Danmark slår arbejdsgivernes syv kors frem for sig, når de bliver mødt med kravet om indførelse af kædeansvar i overenskomsterne. Det er ulovligt, det er upraktisk, det vil gå ud over de små firmaers kreditmuligheder i bankene.
Sådan beskriver forbundssekretær Ole Tue Hansen fra Dansk El-forbund situationen i Danmark, da han på den 16. Øresundskonference i Malmø den 16. oktober trækker rammerne op for bekæmpelsen af social dumping på det danske arbejdsmarked.
- Men jeg synes, at arbejdsgiverne har et forklaringsproblem med deres afvisning af kædeansvar i private overenskomster, for når de byder på offentlige opgaver, der har kædeansvar indskrevet i kontrakten, så kan de godt finde ud af det.
Svensk kædeansvar
Og netop spørgsmålet om kædeansvars rolle og funktion i overenskomsterne er også i centrum for det, som aftalesekretær fra det svenske byggeforbund, Byggnads, Torbjörn Hagelin, forklarer deltagerne. For ved de seneste overenskomster i Sverige fik man aftalt med de private arbejdsgivere en model for kædeansvar, der træder i kraft den 1. januar 2015. Et centralt punkt her er oprettelsen af en fond, som arbejdsgiverne indbetaler til. Den skal dække, hvis firmaer i byggekæden ikke kan svare løn osv til de ansatte i firmaerne ned igennem byggekædens underentreprenører.
Det krav har været højt på danske byggefags ok-ønskeseddel i adskillige år. Men arbejdsgiverne har afvist det hidtil. Om den svenske model kan åbne for nye tanker og ideer, må tiden vise.
Deltagerne i konferencen er byggefolkene fra Byggefagenes Samvirke og Byggnadds Skåne, malerne, elektrikerne, hotel/restaurant, transport og metal i Sverige stak. På dagsordene har de seneste år spørgsmålet om social dumping været et tilbagevendende emne. Ligesom spørgsmålet om mindsteløn gennem lovgivning eller overenskomstforhandlinger også blev vendt. (mbp)