Svensk OK-kædeansvar vedtaget

Kædeansvaret kort:

Under pres fra en truende faglig konflikt lykkedes det byggeriets parter at nå en aftale om kædeansvar i overenskomsterne dagen inden konfliktstart.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Fra årsskiftet kommer der til at gælde et kædeansvar (’hovedentreprenøransvar’) på det svenske byggearbejdsmarked. Det siger formanden for de svenske bygningsarbejdere Johan Lindholm i en pressemeddelelse.

Fem minutter i konflikt
Aftalen blev indgået på tærsklen til første skridt i en varslet storkonflikt, som fra 1. april i første omgang ville have sendt flere tusinde bygningsarbejdere organiseret i Byggnads i konflikt over hele Sverige.

- Jeg er utrolig stolt og glad over, at vi i dag har taget dette historiske skridt, siger Johan Lindholm. Nu har vi sat spaden i jorden for at afstedkomme noget, som mange andre lande allerede har gjort.

Den svenske byggearbejdsgivere er også tilfredse med aftalen. Ordførende direktør i Sveriges Byggindustri, Ola Månsson, siger i en pressemeddelelse:

- Konflikten har aldrig drejet sig om, at virksomhederne ikke har villet tage ansvar. Det gør vi allerede i dag. Det vigtige er, at enkelte firmaer ikke kan tage et økonomisk ansvar for andre firmaerne handlinger. Med denne løsning har vi undgået dette.

Den løsning, der er tale om, er, at arbejdsgiverne indbetaler et beløb til en fond, hvorfra den skyldige løn så skal udredes.

Hvem kan? Svenskan!

I Danmark, hvor arbejdsgiverne har afvist et kædeansvar, siger formand for Byggefagenes Samvirke, Per Olsen om svenskernes aftale:

- Det er utrolig opløftende at det er lykkedes Byggnads at få indført et hovedentreprenøransvar. Den varslede konflikt fik overbevist de svenske arbejdsgivere om, at prisen for en overenskomsten var et hovedentreprenør/kædeansvar.

- Vores svenske kolleger har nu fået et vigtigt værktøj, som for alvor tager fat i underbetaling, snyd og kriminalitet i byggebranchen.

Dansk eftertanke

Svenskernes aftale sætter ifølge Per Olsen resultatet af de danske overenskomstforhandlinger i et særligt lys:

- Det efterlader naturligvis spørgsmålet: hvorfor lykkedes det ikke for os at forhandle et kædeansvar ind i de danske overenskomster? Og hvorfor skal vi stadig slås med useriøse arbejdsgivere i en byggebranche, hvor antallet af sager med underbetaling og snyd blot synes at stige år for år?

For tiden foregår der urafstemninger i fagforeningerne om de forhandlede danske overenskomster.

- Vi står midt i afstemningen af vores overenskomster, siger Per Olsen, og resultatet kendes ikke endnu. Hvis medlemmerne vælger at stemme nej, er der ingen tvivl hos mig, om at det skyldes, at vi ikke lykkedes med at få indført kædeansvar i vores overenskomster. (mbp)

Læs mere om aftalen - klik her