Fagforeninger skal betale en halv million kr. i erstatning til lettisk firma for deres kamp mod underbetaling af lettiske arbejdere i 2004, siger svensk arbejdsret. Grotesk, men forventeligt efter EU-dom, siger Byggefagenes Samvirke og opfordrer til klausul mod social dumping.
I december 2007 sagde domstolen dengang, at det var i strid med grundprincipperne i EU's fire friheder for personer, varer, tjenesteydelser og penges muligheder for at bevæge sig frit i hele EU, når de svenske byggefagforeninger førte faglig kamp for en aftale med det lettiske byggefirma og brugte faglige kampskridt som blokade for at få den igennem.
EF-domstolen mente, at de svenske fagforeninger var gået for langt. Det havde ikke været klart for Laval, hvad en aftale betød økonomisk, blev det påpeget. Den svenske arbejdsret har nu dømt de svenske fagforeninger til at betale en halv million kroner i erstatning og omkostningerne ved den meget lange sag på to millioner kroner.
Ikke overraskende
I Danmark har sagen været fulgt i fagbevægelsen, især blandt byggefagforeningerne. Da EF-domstolen for to år siden kom med sin markering, satte det gang i en diskussion. Det har siden ført til, at der i dag i Danmark er lavet et system, hvor man lovligt kan konflikte over for et udenlandsk firma for en ‘b-overenskomst’. En sådan overenskomst er ikke lig med, hvad en dansk overenskomst omfatter.
Den nye svenske dom får således ifølge John Larsen, formand for BAT-kartellet og for Byggegruppen i 3F, ikke umiddelbart betydning i Danmark. Men han er dog overrasket over, at man kan blive straffet for at bekæmpe social dumping.
Social klausul nødvendig
Også formand for Byggefagenes Samvirke, Anders Olesen, finder det grotesk, at det kan komme dertil, at det skal gøres ulovligt for en fagforening at kæmpe for lige vilkår.
– Det understreger endnu engang, at vi har brug for at få opbygget en kampagne blandt fagforeningerne i EU for at få indført en klausul, som sikrer, at det til enhver tid skal være landenes faglige regler, der står over EU indre markeds behov.
Anders Olesen er på vej til møde i det internationale bygningsarbejderforbund, UITBB, i Tokyo i den kommende. Her vil han bringe spørgsmålet om en sådan kampagne op som et fælles fagligt initiativ. (mbp)