Den svenske Riksdag vedtager, at den såkaldte ’Laval-lov’ ophæves. Fremover må fagforeningerne stille ens krav om overenskomster til såvel udenlandske firmaer som til svenske.
En snart 13 år gammel faglig sag er afsluttet med afstemning i det svenske folketing i dag. De svenske byggefagforeninger Byggnads og Elektrikerna krævede tilbage i 2004 svenske overenskomster af i lettiske firma på en byggeplads nær ved Stockholm. Afstemningen betyder, at man ophæver den lovgivning, der siden EU-domstolen i 2007 gjorde det ulovligt for fagforeningerne at kræve svenske overenskomster for udenlandske ansatte i tilrejsende firmaer.
Forbundsformand i Byggnads, Johan Lindholm, er vældig tilfreds med, at det nu er muligt at stille krav om lige forhold for svenske og tilrejsende arbejdere.
- Vi har i fagforeningen fra begyndelsen vidst, at begynder man at sætte arbejdere op imod hinanden ud fra nationalitet, så kommer det til at gå galt, siger han i en pressemeddelelse.
Han påpeger, at det har betydet, at folk er blevet behandlet dårligt, at de er blevet diskrimineret og udnyttet. Det har skabt fremmedfjendskhed.
- At loven nu ophæves er en stor sejr for den faglige kamp, siger Johan Lindholm.
Den lov, der nu er ophævet, blev indført i 2010. Det skete efter afgørelsen fra EU-domstolen. Politikerne blev tvunget til at følge EU-dommen. De vedtog en lov, som betød, at det var ulovligt at kræve en a-overenskomst på almindeligt svensk niveau. Det er den lov, der nu er ophævet. (mbp)